BSF is de Belgische Surf Federatie

BSF zijn de VYF werkgroepen golfsurfen & Standup Paddle

BSF is opgericht kort nadat golfsurfen een erkende sport werd in ons land. BSF omvat alle doelstellingen van een zelfstandige federatie, maar doet dit onder de sterke vleugels van de VYF, de zeil- en surffederatie waar ook surfdisciplines wind- en kitesurfen huizen. BSF valt onder de stevige VYF rechtspersoonlijkheid en statuut, maar surft wel een eigen lijn binnen de VYF line up.

BSF, de werkgroepen golfsurfen en werkgroep SUP van de VYF, is lid van de Europese en de Internationale golfsurf- en SUP federaties. Lid worden van BSF kan je via één van de vele VYF clubs. Eens lid van een VYF club ben je automatisch VYF-BSF lid, kan je deelnemen aan BSF wedstrijden/evenementen/bijscholingen en ben je bovendien wereldwijd verzekerd voor eigen ongevallen en aangerichte schade bij anderen (daar ging je board richting Kelly Slater)!

Vragen of opmerkingen over golfsurfen en de Belgische Surf/SUP Federatie? Bel ons op het VYF bureau, mail ons of laat een facebook comment achter!

Bezoek de BSF website »

#RoadtoNorway, het Eurojunior traject richting EK jeugd golfsurfen 2018

#RoadtoNorway, het Eurojunior traject richting EK jeugd golfsurfen 2018

Net zoals in 20122014 en 2016 is het in 2018 aan de nieuwe lichting junioren om zich op het Europees niveau te tonen tijdens Eurojunior 2018 te Noorwegen, het 2-jaarlijks georganiseerd Europees kampioenschap voor landenteams. (planning is september, geen paniek het is er dan nog nog ruim 15 graden)

Het #RoadtoNorway doel in 2017 is om jonge golfsurfers tot en met 17 jaar in teamverband, en via open voorbereidende stages, klaar te stomen voor een mogelijke teamselectie en deelname aan het EK in 2018. De exacte wedstrijdspot voor dit EK is nog niet vrijgegeven maar via deze website kan je alle nieuws volgen, en het komende EK 2017 dat een jaar voor de junior kampioenschappen op dezelfde spot zal worden georganiseerd.

Als voorbereiding op het Europees kampioenschap organiseert BSF een traject van open trainingsstages in 2017, en gesloten stages voor de EK selectie in 2018. Onder leiding van coach Lars Musschoot zal BSF een eerste teamselectie maken voor verschillende leeftijdscategorieën na de eerste twee open trainingsstages. Deelnemen aan minimaal één BSF stage in 2017 is dus de boodschap wil je er in 2018 bij zijn.

Meer informatie op deze website »

België voor het eerst op Europees golfsurf podium

België voor het eerst op Europees golfsurf podium

Begin december 2016 zocht het Belgische team op het Europees landenkampioenschap voor golfsurfers onder de achttien met zeven jongens en twee meisjes opnieuw aansluiting bij de grootste Europese surfnaties als Spanje en Portugal. In de breedte kwam het jonge golfsurf team in het Marokkaanse Agadir een handvol punten te kort voor een top 5 landenklassering, maar het 14 jarig surftalent Dean Vandewalle uit Knokke-Heist zorgde wel voor de primeur van de eerste Belgische EK podiumplaats bij de jongens van 14 jaar en jonger.

Ook de kleine Europese surflanden worden groot

Pas in 2008 maakte België zijn debuut op het EK toen de golfsurfsport net erkend werd in ons land. De titels van rode lantaarn en surfsmurf schudde het surfteam snel van zich af. Het succes is er dankzij de steeds betere werking van de Belgische Surf Federatie die onder de vleugels van de Vlaamse Yachting Federatie vaart. "De BSF kiest volop voor de jeugd en schotelt een compleet parcours voor met verschillende trainingsstages in binnen -en buitenland en deelnames aan landen-EK's en WK's voor junioren," vertelt BSF-coördinator Tommy Maenhaut.

"Het EK-team ontspruit vooral uit de nieuwe generatie jonge talenten die elke surfkans aan onze kust grijpen en wekelijks trainen in verschillende Belgische surfclubs. De jongste surfer van het team is er pas twaalf. Ook de surfwedstrijd aan de Noordzee voor de allerjongsten is een groot succes, wat voor een stevige vijver van talent moet zorgen voor de toekomst. Dit Ek leert ons dat we op de goede weg zijn, maar ook de andere "kleine" surflanden niet stil zitten en met de Olympische golfsurf status een versnelling hoger schakelen. Dit Ek misten we op een aantal punten na de 5de plaats, vermoedelijk door een tekort aan wedstrijdervaring in het team. Een werkpunt willen we beter doen in de toekomst is onze teamleden meer en intensiever begeleiden richting wedstrijdsurfers, en zo de Olympische golf richting 2020 niet te missen."

Dean Vandewalle haalt brons bij de surfers van de toekomst

De klepper van het team surft echter niet veel in België. De 14-jarige Dean Vandewalle werd in Gent geboren maar verhuisde via Knokke-Heist naar Costa Rica waar hij de kampioen van zijn leeftijd is. Dean verscheen al in de grootste Amerikaanse en Australische surfmedia en stond dit jaar op 20 in de top 100 aanstormend surftalent van het Amerikaanse Surfer magazine. Na een intensieve week voorrondes surfte Dean de finale in de surfcategorie 14 jaar en jonger, waarin hij de 3de plaats wist te behalen na een strijd met de krachtige golven, en de ziektekiemen die elk team op dit Marokkaans EK op halve kracht lieten peddelen. Die 3de Europese plaats is een Belgische golfsurf primeur, en met nog 2 kansen op de komende 2-jaarlijks georganiseerde EK's voor junioren is een juniorentitel niet ondenkbaar voor 2020.

Van EK naar Olympische Spelen

De golfsurfsport wordt zowel in België als overal ter wereld niet alleen populairder maar ook professioneler. Vanaf 2020 speelt golfsurfen zelfs in de hoogste klasse: de Olympische Spelen. Voorlopig zonder garantie voor de toekomst maar het Internationaal Olympisch Comité wil verjongen en de surfsport past perfect in dat plaatje. Sport Vlaanderen (ex-Bloso) spot talent steeds vroeger en begeleidt het traject richting mogelijke medailles, dus het olympisch kader kan veel deuren openen. Of die eer een golfsurfer te beurt kan vallen, valt nog af te wachten maar de kans is er met Belgisch talenten die meedraaien met de wereldtop van hun leeftijd.

Eurosurf Junior 2016

Eurosurf Junior bepaalt het eindklassement door de individuele resultaten van 9 surf(st)ers en 5 bodyboard(st)ers samen te tellen. Die laatste liggen op een kleiner plankje en zijn voor de Belgen het zwakke broertje, de discipline wordt door de weinige golven in ons land niet op hoog niveau beoefend. Sinds een paar jaar wordt er echter specifiek op gewerkt.

Resultaten Team België

 

 • Dean Vandewalle 3de Surf -14 & 9de Surf -18 
 • Yari Misson 17de Surf -18 & 13de Bodyboard -18 
 • Arpad Leclère 11ste Surf -16
 • Oscar Cauchi 17de Surf -16
 • Mauro Campe 21ste Surf -14 & 21ste Bodyboard -16
 • Camille Kindt 9de Surf -18 Ladies & 7de Bodyboard -18 Ladies
 • Rheanna Rosenbaum 21ste Surf -18 Ladies
 • Razz Rosenbaum 9de Longboard -18 & 15de Bodyboard -18
 • Daan Vanoverbeke 15de Bodyboard -16

 

Landenklassement

1. PORTUGAL 11255
2. SPANJE 9826
3. MAROKKO 9261
4. ENGLAND 7609
5. IERLAND 6691
6. CHANNEL ISLANDS 6633
7. NEDERLAND 6518
8. BELGIE 6500
9. SCHOTLAND 5870
10. WALES 5800
11. ZWEDEN 4803
12. DUITSLAND 3911
13. NOORWEGEN 1185
14. DENEMARKEN 740
15. OOSTENRIJK 670

Alle resultaten in detail via www.eurosurfing.org

Meer over de voorbije EK week in dit persbericht »

Jeugd domineert BK Golfsurf in Frankrijk

Jeugd domineert BK Golfsurf in Frankrijk

Wanneer het Franse badplaatsje Vieux Boucau zich opmaakt voor zijn jaarlijkse winterslaap, mag het nog net iets lange wakker blijven voor een laatste hoogtepunt: de kroning van de Belgische golfsurfkampioenen! Afgelopen herfstvakantie pakte de achttienjarige Arne Kindt uit Bredene zijn eerste titel in de koningscategorie bij de mannen. Zijn één jaar jongere nichtje Camille Kindt verlengde haar vrouwentitel en Oscar Cauchi bracht bij de min-zeventienjarigen het aantal hoogste schavotten voor Twins Club Bredene op drie. Bijna 70 Twinsleden zagen hun surfers negen van de vijftien podiumplaatsen inpalmen en zo de nieuwe titel ‘Surfclub van het Jaar' in de wacht slepen. Jack Verbraeken uit Knokke won de longboardklasse en Jurgen Deneire uit Oostende diezelfde voor 35-plussers.

 

Bekijk de #BKsurf reportage en nog veel meer via www.BKsurf.be »

NOGO! voor het weekend 22-23 oktober 2016 => extra weekend 11-12-13 november

NOGO! voor het weekend 22-23 oktober 2016 => extra weekend 11-12-13 november

Midden op de week, maar op zaterdag & zondag niet... Omdat hoog water steeds in de ochtend en avond bij donker valt zijn er golven voor de vroege vogels en de late namiddag, maar bij laag water komt de NO-deining niet aan. Opgeteld zijn de uren met golven te weinig voor 6 uren competitie op 2 zones.

Trainen dus komend weekend, want de wedstrijd is nog niet finaal gedaan voor dit jaar, we hebben een extra weekend toegevoegd aan de wachtperiode: het verlengde weekend van 11-12-13 november. We hopen dan, bijgestaan door Tobias van Surfweer.nl, keuze te over hebben aan golfrijke dagen. Het getij zit dan alvast wel goed met hoog water op de middag.

CALL VOOR KOMEND WEEKEND: NOGO voor zaterdag 22 en zondag 23 oktober. => EXTRA WEEKEND OP 11-12-13 NOVEMBER

Als één van de 48 ingeschreven deelnemers hoeft u dus niets te doen indien je ook op het extra weekend aanwezig kan zijn. De voorlopige heatdraw is te vinden op de BSF live pagina. OPGELET, deze 'heatdraw' kan nog wijzigen onder invloed van afzeggingen en NO SHOWS die ingevuld zullen worden door surf(st)ers van de reservelijst. Op geen enkele manier staat dus je lycrakleur en eerste ronde heat vast, dit is enkel een mogelijke indeling als indicatie van het wedstrijdverloop!

Meer info via de SurfingBelgium facebook pagina »

Grommets, hou jullie klaar voor de CO2logic Surf Challenge 2016!

Grommets, hou jullie klaar voor de CO2logic Surf Challenge 2016!

De surfwedstrijd voor alle grommets, ofwel jonge golfsurfers, is terug van weggeweest! De CO2logic "Surf Challenge" brengt alle -17 jarige surfers samen voor hun grootste surfwedstrijd van de Benelux. Dit jaar staat in het teken van het milieu, mede dankzij de steun van CO2logic, een bedrijf dat de uitstoot voor andere bedrijven in kaart brengt en bijstuurt. De CO2logic Surf Challenge zal doorgaan op het meest golfrijke van de 4 eerste oktober weekends te Surfers Paradise Knokke-Heist.

Kan jij na je take-off een beheerste bottom turnuitvoeren, dan sleep jij misschien wel de CO2logic Surf Challenge-trofee van 2016 in de wacht! Eerste opdracht is je inschrijven, want na 48 deelnemers zijn de online inschrijvingen afgesloten. Te laat om nog in te schrijven, dan kan je enkel nog een poging wagen door je op te geven voor de reservelijst. Deelnemen kost €15. In deze prijs zit de BBQ, een drankje en goodiebag inbegrepen.

Meer info en inschrijven via de Co2logicsurfchallenge pagina »

Protest BKSurf by Gopro in Vieux Boucau: Never change a winning team!

Protest BKSurf by Gopro in Vieux Boucau: Never change a winning team!

Van ‘derde keer, goede keer' hoeft het BK het niet te hebben in het Franse Vieux Boucau. Het was de eerste en tweede keer ook al goed, dus waarom zou je een succesformule veranderen?

Voor het eerst vindt de wedstrijd drie keer op rij op dezelfde spot plaats. En terecht, vorige jaren kregen de Belgen waarvoor ze kwamen: topgolven en een zomerse zon in de herfst. Enkel de dennenbomen lieten hen niet op een tropisch surfparadijs vol zacht waaiende palmen wanen.

Het BK maakt zijn naam steeds meer waar. Terwijl vroeger vaak naar golfrijker oorden uitgewaaide surfers de podiumplaatsen kwamen opeisen zien we nu de in België schoolgaande jeugd het hoogste schavot bestijgen. Jack Verbraeken en Camille Kindt, allebei zestien, stonden vorig jaar symbool voor een duidelijke wissel van de wacht. Jurgen Deneire bood wat tegengewicht voor het jonge geweld en liet op zijn veertigste alle oudere én jongere longboarders achter zich.

Alles kan dus op het BK, of voor het eerst of voor het laatst, dus waag je kans! Voor het eerst kan een surfclub ook Belgisch kampioen worden dankzij de Battle of the Surfclubs waarbij iedere deelnemer punten voor zijn club verzamelt. Ook voor wie veel punten rapen er niet meteen in zit, vallen er misschien wel prachtbeelden te scoren dankzij de professionele film crew inclusief drone. De GoPro Challenge geeft ook een watercamera weg aan wie de beste beelden met zo'n camera maakt buiten competitie.

 

Overtuigd, surf dan naar www.BKsurf.be »

Leuke golfsurf wedstrijd en clubtraining was het perfecte begin van je zomervakantie

Echte Zuidwest Noordzeegolven tijdens de eerste editie van de KING OF THE SQUIDS, de golfsurf wedstrijd met voorbereidende trainingsdag voor surf(st)ers tot 13 jaar. Op vrijdag werden alle golfsurf trainingsteams met hun clubcoach uitgenodigd voor 1 dag training en coaching door Lars Musschoot. De wedstrijd zelf ging door op zaterdag! Mauro Campe won bij de jongens, en Louise De Windt bij de meisjes.

Bekijk alle foto's op de facebook pagina, het videoverslag hier, en alle resultaten via deze link!

Meer King Of The Squids nieuws op deze pagina »

Peddelen Door Vlaanderen: Uitdagende Kano, Standup Paddle en Kajak tochten

Na de ontdekking van de stadscentra tijdens de vorige edities vergroot Peddelen door Vlaanderen het avontuur. Peddelen door Vlaanderen laat je nu ook kennis maken met het concept toervaren en ditmaal met een SUP, kano of kajak. Hiervoor selecteerden we voor jullie 3 prachtige toertochten doorheen Vlaanderen waarbij er telkens van punt A naar B wordt gepeddeld met onderweg een leuke tussenstop of picknickplaats en nadien tal van randactiviteiten.

Bij sommige tochten worden er shuttlediensten ingezet die deelnemers met hun materiaal na inschrijving ter plaatse naar de start brengen. Van hieruit wordt er dan samen of individueel gestart. Inschrijvingen gebeuren bij de organisatoren van de tochten zelf. 

Bezoek de Peddelen door Vlaanderen website voor alle peddelnieuws! »

Oldskool Noordzeelijnen tijdens de Quiksilver Longboard Classic!

Oldskool Noordzeelijnen tijdens de Quiksilver Longboard Classic!

Een nieuwe zeemanswijsheid is bevestigd: "achter een weekendstorm liggen de Noordzeelijnen voor het grijpen!".

28 specialisten van het classic longboarden verzamelden op pinkstermaandag noseride seconden in de line-up voor het Twins clubhuis. Tijdens 3 rondes noteerde de jury de tijd die elke deelnemer op de neus doorbracht. Ook voor de best trick, hang 5's en hang 10's en de meest stijlvolle longboarder werden prijzen uitgedeeld.

Local surfer Mathias Vanoverbeke stond het langst en met de meeste stijl op de neus, én wist ook de langste "hang 5" (5 tenen over de neus) te noteren. Fabrice van Besien kon als enige alle 10 tenen over de neus krullen (Hang 10), de "fin first 180°" van Brecht Pagie was de beste trick van de dag. Volledige resultaten via deze link.

Lang leven de Noorderstorm, we zien elkaar terug in 2017!

Meer foto's op de BSF facebook pagina »

It's ON: De Quiksilver Longboard Classic presents: The Noseride Edition

It's ON: De Quiksilver Longboard Classic presents: The Noseride Edition

Aan de achterkant van een windrijk weekend liggen de longboardlijnen voor het grijpen! Afspraak maandagochtend 16 mei tussen 7 en 7u30 in het Twins Clubhuis voor de aanmeldingen (bij een lekker ontbijt). Longboardersmeeting om 7u45, om 8u laten we de eerste heat los!

De Quiksilver Longboard Classic te Twins Club Bredene is de golfsurf voorjaarsklassieker van de Noordzee. Met "The Noseride Edition" wordt dit jaar terug naar de roots gegaan van het longboarden. Laat je leach dus maar thuis en plak alvast de neus van je 9 voet single fin af!

The Quiksilver Longboard Classic gaat "back to the roots" voor de 2016 editie. Op alle longboards - die 9 voet of groter zijn, single fin en geen leach - wordt op 50cm van de neus een ductape lijn gekleefd. Surfers moeten over de lijn stappen om hun ride te laten kwalificeren als nose-ride. Een wedstrijdconcept die veel longboarders zal herkennen van de The Joel Tudor Duct Tape Invitational.

Meedoen? Schrijf dan in via onderstaand formulier! Het €15 euro inschrijvingsgeld is op de dag van de wedstrijd ter plaatse te betalen.

Meer info en inschrijven hier »

Doe mee aan het eerste BK Standup Paddle in de golven!

Doe mee aan het eerste BK Standup Paddle in de golven!

iSUP.be en Twins Club Bredene organiseren het eerste BK Wave SUP! Eens de golven binnen rollen wordt er 24h op voorhand een Go of No Go gegeven op iSUP.be en via de Facebook pagina's van iSUP en de VLaamse Yachting Federatie.

Hou volgende weekends alvast vrij:

 • De voorziene wacht periode is: 05-08 mei
 • Eerste reserve periode is: 14-16 mei
 • Tweede reserve periode is: 21-22 mei

Meer info en inschrijven via iSUP.be »

Road to #EUROJUNIOR - Jeugd trainingsproject 2016

Road to #EUROJUNIOR - Jeugd trainingsproject 2016

Net zoals in 2012 en 2014, is het ook dit jaar aan de juniors om zich op het Europees niveau te tonen tijdens Eurojunior 2016, van 3 tot 11 december te Agadir (Marokko). Het doel is om jonge golfsurfers tot en met 18 jaar in teamverband, en via voorbereidende stages, de eerste stappen op internationaal niveau te laten zetten.

Als voorbereiding op het Europees kampioenschap organiseert BSF enkele trainingsstages onder begeleiding van coaches Lars en Niels Musschoot. Een eerste stap richting Eurojunior is trouwens reeds tijdens het 2015 zomerverlof gezet met een stage te Moliets onder leiding van coaches Lars en Niels Musschoot. Vanaf de lente 2016 schakelt het Eurojunior project een versnelling hoger met stages te Ericeira (Portugal) en Montalivet (Frankrijk).

Meer info en inschrijven voor de eerste stage kan je hier »

VTS-Bloso initiator - ISA level 1 Golfsurfen te O'Neill Beachclub Blankenberge

VTS-Bloso initiator - ISA level 1 Golfsurfen te O'Neill Beachclub Blankenberge

De BSF werkt al enkele jaren aan een sterke en volwaardige opleiding initiator golfsurfen. Na 4 succesvolle edities organiseren we, samen met de Vlaamse Trainerschool en Sport.Vlaanderen, de 5e cursus initiator golfsurfen.

De volledige opleiding bestaat uit 4 modules: het algemeen gedeelte (module 1) op 12 en 13 maart te Nieuwpoort Wittebrug, de sportspecifieke modules (2 & 3) van zaterdag 2 tem. donderdag 7 april te O'Neill Beachclub Blankenberge, en de stagemodule (module 4). Download het volledige opleidingsstramien hier.

Sinds 2015 (dus ook in 2016) kan je deze opleiding combineren met de ISA Level 1 Surf Coaching. Door deze internationale erkenning is je diploma dus niet enkel erkend in België, maar kan je wereldwijd als golfsurfinstructeur aan de slag. Ook de in vele landen veplichte surf beachguard opleiding kan je volgen op 16 en 17 april te Lakeside Paradise. Meer info over ISA en lifeguard via Tom Soupart.

Lees verder en schrijf in via deze pagina »

Freezin' feet for life: koude voeten, warm hart!

Freezin' feet for life: koude voeten, warm hart!

Surfers, zet op 12 december mee het spreekwoord "koude voeten, warm hart" om in daden en zorg tijdens de warmste week voor de koudste Music for Life actie. Berijd blootvoets een golf om geld in te zamelen voor de Belgische ngo SISP die arme kinderen in Zuid-India de toekomst geeft die ze verdienen. Een warm drankje wacht je op het strand op!

Kies een golf-, wind-, standup paddle of kitesurfboard, rond een boeitje en surf terug. Of wind en golven nu meewerken of niet, er bestaat altijd wel een board waarmee je de zee op kan. Meedoen kost 5 euro, maar laat je gerust sponsoren voor meer. Misschien wil je wel in short of bikini het water op en drijf je zo ook je prijs op! De grootste held die het meest gesponsorde geld in de collectebus steekt gaat naar huis met een Gopro actiecamera.

Lees alles over de surfactie voor het goede doel in deze nieuwsbrief »

Protest Belgisch Kampioenschap golfsurfen by Gopro: Topgolven, zon en dennenbomen

De Belgische Surf Federatie kroonde tijdens de voorbije herfstvakantie de golfsurfkampioenen in het Franse badplaatsje Vieux Boucau. De Belgen kregen waarvoor ze kwamen: topgolven en een zomerse zon. Enkel de dennenbomen lieten hen niet op een tropisch surfparadijs vol zacht waaiende palmen wanen.

Slechts drie namen vulden bijna de helft van alle podiumplaatsen. De zestienjarige Jack Verbraeken pakte zowel de juniortitel als die bij de mannen, Jurgen Deneire liet op zijn veertigste alle oudere én jongere longboarders achter zich en Camille Kindt werd kampioen bij de vrouwen. Ze gaf ook heel wat jongens het nakijken met een derde plaats in de junior categorie.

Bekijk de #BKsurf reportage en nog veel meer via www.BKsurf.be »

België wereldkampioen van de kleine surflanden

België wereldkampioen van de kleine surflanden

België verdedigde in Californië voor het eerst de nationale kleuren op het junior wereldkampioenschap golfsurfen voor landenteams. Het jonge golfsurfteam wist enkele malen de driekleur in de schijnwerpers te brengen, maar bekeek op de finaledag het hoge surfniveau vanop het strand. Het tienkoppig talentvol team met 8 jongens en 2 meisjes werd 21ste land, 4de van de Europese deelnemende landen. Team USA hield de landentitel thuis, voor Frankrijk en Hawaï. Aan het WK namen meer dan 300 jonge surfers deel uit 36 landen. Een recordaantal dat de ambities van Olympisch golfsurfen in 2020 kracht bij zet. Golfsurfen staat op de laatste shortlist van 5 sporten die kans maken om toegevoegd te worden aan het 2020 Tokio programma.

Nog heel wat mensen weten niet dat België en golfsurfen hand in hand kunnen gaan en toch gaat het hard met de jonge sport in ons land. Tijdens de WK-livestream werd er door de regisseur zelf een Europese kaart bij gehaald om de thuisbasis van de Belgische talenten te duiden. De laatste jaren speelt België een steeds straffere rol op het Europees landenkampioenschap en kroonde zich zelfs tot kampioen van de kleine Europese surflanden. De voorbije week was het wereldtoneel aan de beurt op het landen-WK voor junioren van minder dan achttien. Op dit landen-WK toonde het Belgische team dat ze meer in hun mars hebben dan hun vlakke land met vaak platte zee doet vermoeden. Vier surfers streden mee in de min-zestien categorie, vier in de min-achttien en twee meisjes kwamen uit in beide leeftijdsklassen.

Lees hier verder »

Belgisch surftalent voor het eerst op WK golfsurfen

Belgisch surftalent voor het eerst op WK golfsurfen

Golfsurfen is nog piepjong, pas sinds 2009 een erkende sport in België. Toch verdedigt dit najaar al een voltallig team voor het eerst de nationale kleuren op het junior wereldkampioenschap voor landenteams in Californië en de kans dat de schijnwerpers zich op onze driekleur richten is reëel! Het tienkoppig talentvol team met acht jongens en twee meisjes heeft enkele kleppers in huis die meedraaien met de wereldtop van hun leeftijd. Daarvoor trainen ze op de allerbeste golven in Hawaï, Bali, Tahiti en Costa Rica.

Nog heel wat mensen weten niet eens dat België en golfsurfen hand in hand kunnen gaan en toch gaat het hard met de jonge sport in ons land. De laatste jaren speelt België een steeds straffere rol op het Europees landenkampioenschap en kroonde zich zelfs tot kampioen van de kleine surflanden. Nu is het wereldtoneel aan de beurt op het landen-WK voor junioren van minder dan achttien. Een individueel junior WK is er niet en met de grote jongens meestrijden is voor de jonge Belgen nog wat hoog gegrepen. Op het landen-WK kunnen ze wel tonen dat ze meer in hun mars hebben dan hun vlakke land met vaak platte zee doet vermoeden. Vier surfers strijden in de min-zestien categorie, vier in de min-achttien en twee meisjes treden aan in beide leeftijdsklassen.

Lees alles over WK team in deze nieuwsbrief »

Geen Groms Challenge meer in 2015

Geen Groms Challenge meer in 2015

De Groms Challenge, één van de meest succesvolle golfsurf wedstrijden in Noordzeegolven, zal niet uitpeddelen in 2015. Zowel organiserende club Surfers Paradise als de Belgische Surf Federatie - VYF hebben, na het wegvallen van de hoofdsponsor, gezocht naar het nodige budget om de wedstrijd professioneel te kunnen organiseren.

De baseline van de wedstrijd was "een surfwedstrijd georganiseerd zoals bij de profs", en die belofte kan niet gehouden worden met het huidige budget. Als BSF hopen we de grootste wedstrijd voor surfers tot 16 jaar in 2016 terug op de kalender te kunnen zetten, en verwelkomen we alvast partners die mee het jeugd golfsurfen willen ondersteunen.

Gelukkig hebben veel jonge golfsurfers de voorbije zomer al wedstrijdervaring kunnen opdoen tijdens de Rats race of één van de trainingsstages van de BSF of de VYF clubs. Het is dus aftellen tot het hoogtepunt van het golfsurf wedstrijdseizoen: Het Protest Belgisch Kampioenschap golfsufen by Gopro te Vieux-Boucau!

Meer info over de BSF wedstrijden en trainingen op de BSF website »

Eerste WK voor golfsurfers met een beperking!

Van 24 tot 27 september verzamelen de beste "adaptive surfers" in La Jolla Californië voor het eerste ISA WK Adaptive Surfing. Onder de deelnemers ook Mike Coots die zijn foto's beschikbaar stelde voor het nieuwe ‪#‎Gsport‬ project (zeilen en surfen voor deelnemers met een beperking) van de Vlaamse Yachting Federatie.

Ontdek alles over het WK via www.ISAworlds.com. Meer weten over G-surfen en zeilen in Vlaanderen, bezoek www.ikGsurf.be of www.ikGzeil.be

Ga naar de G-sport website van de Vlaamse Yachting Federatie »

BSF zomer trainingsstage op Surfblend camp Moliets

Omdat geen enkele jeugdsurfer dit jaar zonder voorbereiding moet verschijnen op het Protest BKsurf in het herfstverlof te Vieux-Boucau, organiseerde BSF een trainingsstage te Moliets van zaterdag 15 tot zaterdag 22 augustus. Deze trainingsstage was bovendien een eerste stap richting het Belgische 2016 Eurojunior team, hierdoor was de stage gericht naar jonge surfers van 17 jaar en jonger (dus geen 18 jaar worden in 2015).

Basecamp van de trainingsstage was het Surfblend Camp Moliets, gelegen direct aan het strand en surfspots van Moliets. Alle deelnemers aan de trainingen, die van maandag tot vrijdag plaatsvonden, verbleven in het camp. Voor ouders en vrienden was er plaats op de gastcamping van het Surfblend camp.

Op het programma stonden intensieve trainingssessies onder leiding van de broers Lars- en Niels Musschoot, aangevuld met video analyse en enkele free-surfsessies waar rond concrete technische opdrachten en wedstrijdsituaties gewerkt werd. 

Dit zagen de coaches Lars Musschoot en Niels Musschoot tijdens deze zomer trainingsstage van de Belgische Surf Federatie (de surftak van VYFvzw) te Surfblend Moliets! Bekijk in de Youtube aftermovie de beste golven van de toekomstige jonge ‪#‎Eurojunior2016‬ golfsurf(st)ers, met in volgorde van verschijning:

Jack Verbraeken, Dean Vandewalle, Arnaud Bailyu, Arturo De Baudringhien, Michiel Van Acker, Arne Kindt, Zeno Lange, Simon Kaessner, Oscar Cauchi, Loic Kaessner, Senne de Duytsche, Razz Rosenbaum, Lander, Gerion Rosenbaum, Björn Haeck, Damon Van Der Burg-Zethoven & the Girls Camille Kindt, Rheanna Rosenbaum, Margot Liers, Jade Liers, Céline Carette

Camera & Montage: Lars & Niels Musschoot voor de Belgische Surf Federatie - Vlaamse Yachting Federatie

Meer info over deze training en het Eurojunior project op de BSF Eurojunior pagina »

BSF zomer trainingsstage op Surfblend camp Moliets

BSF zomer trainingsstage op Surfblend camp Moliets

Omdat geen enkele jeugdsurfer dit jaar zonder voorbereiding moet verschijnen op het Protest BKsurf in het herfstverlof te Vieux-Boucau, en de Groms Challenge strijdtoneel, organiseert BSF een trainingsstage te Moliets van zaterdag 15 tot zaterdag 22 augustus. Deze trainingsstage is bovendien een eerste stap richting het Belgische 2016 Eurojunior, hierdoor is de stage gericht naar jonge surfers van 17 jaar en jonger (dus geen 18 jaar worden in 2015).

Basecamp van de trainingsstage is het Surfblend Camp Moliets, gelegen direct aan het strand en surfspots van Moliets. Alle deelnemers aan de trainingen, die van maandag tot vrijdag plaatsvinden, verblijven in het camp. Voor ouders en vrienden is er plaats op de gastcamping van het Surfblend camp. 

Op het programma staan intensieve trainingssessies onder leiding van de broers Lars- en Niels Musschoot, aangevuld met video analyse en enkele free-surfsessies waar rond concrete technische opdrachten en wedstrijdsituaties zal gewerkt worden.

Klik hier voor meer info! »

Belgisch Kampioenen Stand up Paddle beslist op uitdagende Noordzee

De jongste twijg aan de surfboom, stand up paddle boarden of suppen, verdeelde op zaterdag 8 augustus pas voor de 2de maal zijn tricolore kampioenstruien te Surfclub Windekind. Standup Paddle ontkiemde pas begin deze eeuw maar groeit stilaan uit tot de aller stevigste surftak. De populariteit van staand op een surfplank peddelen vertaalde zich in een sterk deelnemersveld op de eerste echte open water editie van dit officiële Belgisch kampioenschap. 45 deelnemers waaronder 8 vrouwen en 10 junioren schreven zich in voor het #BKsup op een woelige Noordzee.

Lees verder op de BKsup Website »

Eerste editie van de #RatsRace wedstrijd te Surfclub Westende was super fun!

Eerste editie van de #RatsRace wedstrijd te Surfclub Westende was super fun!

De eerste editie van de #Ratsrace, de fun wedstrijd voor jonge golfsurf(st)ers van 13 jaar en jonger van de Belgische Surf Federatie, lijkt het begin te zijn van een nieuwe surftraditie bij de start van het zomerverlof.

Na 3 dagen training door Lars en Niels Musschoot, en een vragenuurtje aan wedstrijdleider Tommy en headjudge Guy tijdens de "deelnemersmeeting", werd er een jongens en meisjescompetitie gehouden. Zowel het podium van dit jaar als deze die misschien volgend jaar het podium halen gingen met een prijs en een pak nieuwe surfervaring naar huis.

De RatsRace kon georganiseerd worden door de medewerking en steun van Surfclub Westende-Nieuwpoort, Protest, Bench, SEC, de Belgische Surf Federatie en de Vlaamse Yachting Federatie.

Meer foto's en resultaten op de #RatsRace pagina »

Protest BK Surf by GoPro: Nergens beter dan thuis in Frankrijk

Protest BK Surf by GoPro: Nergens beter dan thuis in Frankrijk

Zelfs de meest doorwinterde wereldreiziger krijgt ooit zin om zich neder te zetten, als een droomplek tijdens de omzwervingen aan de horizon verschijnt. Het BK Surf zeilt al jaren heen en weer tussen Bretagne en Noord-Spanje waar het telkens zo veel mogelijk Atlantische deining ving maar de terugkeer naar Vieux Boucau vorige herfst voelde dankzij een warm welkom als thuiskomen.

Dus keert het BK er dit jaar van 1 tot 6 november tevreden terug. De goede golven, zomerse zon zonder de massa van het hoogseizoen en perfecte uitvalsbasis annex jurytoren, tribune en kantine Bar Mojito vormen alle elementen voor een geslaagd BK. Let's surf, eat, sleep, repeat!

Ga naar www.BKsurf.be voor meer! »

Selectiereglement EuroSUP 2016 Quiberon

Selectiereglement EuroSUP 2016 Quiberon

In november vond de werkgroep surfen en standup paddle van de Vlaamse Yachting Federatie (kortweg dus BSF) volgend interessant item in het vergaderverslag van de Europese Sup Federatie:

"EuroSUP 
EuroSUP Championships will be held in June 2016 in Quiberon
The SUP team size would be 2 men and 1 woman in Race and 2 men and 1 woman in Wave - 6 in total"

Met een golfsurf team had BSF al meerdere jaren succesvol deelgenomen aan Eurosurf en Eurojunior, ook Europese kampioenschappen voor landenteams, respectievelijk open en voor juniors. Een SUP landenkampioenschap past perfect binnen de doelstellingen van SUP ontwikkeling van de VYF en BSF. De kans is groot dat er meer geïnteresserden zijn dan beschikbare plaatsen, noodzaak dus voor een EUROSUP selectiereglement.

Lees hier het selectiereglement »

Een Standup Paddler of supper - is dit wettelijk een zwemmer, een surfer, of een kajakker/roeier?

Een Standup Paddler of supper - is dit wettelijk een zwemmer, een surfer, of een kajakker/roeier?

Standup Paddle is ondertussen niet meer nieuw te noemen, al enkele jaren kan je in de VYF clubs leren peddelen, via de VYF SUP school, of op één van de Peddelen door Vlaanderen of IKsup initiatiedagen.

Zoals in elke sport wil de wetgever de nieuwe sportevoluties kaderen in een (bestaande) wetgeving, al dan niet met specifieke voorwaarden. De Vlaamse Yachting Federatie en haar werkgoep golfurfen-sup, die als lid van ISA het suppen vertegenwoordigd in Vlaanderen, wil vooral dat deze voorwaarden garant staan voor een veilige en verantwoorde beoefening. Dit voor suppers met recratieve én met competitieve ambities.

Ontdek hier de info over de toegewezen SUP locaties »

Word ISA erkend jurylid golfsurfen via BSF

Word ISA erkend jurylid golfsurfen via BSF

In samenwerking met de HSA organiseert BSF jaarlijks een ISA judgecourse. De cursus van zaterdag 25 april te Twins Bredene van 9u30 tot 16u is geannuleerd wegens te weining inschrijvingen. Interesse om tocht een ISA juryopleiding te volgen, mail dan tommy@vyf.be of schrijf je toch in via het webformulier

Meer info en inschrijven via deze pagina »

Leer zeilen, surfen of suppen voor €15!

Leer zeilen, surfen of suppen voor €15!

De Vlaamse Yachting Federatie (VYF) wil iedereen aan het zeilen, surfen en standup paddlen krijgen en biedt de eerste les aan voor slechts 15 euro. De cursisten kunnen kiezen uit alle soorten surfplanken, diverse boten en catamarans, en de de nieuwe surfhype Standup Paddle. In totaal kan er ingeschreven worden voor bijna 1000 initiaties tijdens 90 sessies in 20 locaties doorheen Vlaanderen. Dit aan een spotprijs van €15/sessie.

"We merken dat de drempel om een les te volgen nog vaak te hoog ligt", vertelt surfcoördinator Tommy Maenhaut van de VYF. "Vooral uitzoeken waar, wanneer en tegen welke prijs een initiatie kan, schiet er dikwijls bij in." De federatie maakt het daarom extra makkelijk met één website waar alle lessen gebundeld worden aan een straffe prijs. "Surfen of zeilen is sowieso goedkoper dan velen denken maar we willen de eerste kennismaking heel betaalbaar maken", stelt zeilverantwoordelijke An Van Cauteren. Wie wil proeven, krijgt een ruime keuze aan disciplines en locaties. Maar liefst 20 clubs doen mee aan de actie, van De Panne tot Knokke aan de Noordzee, van West-Vlaanderen tot Limburg aan één van de mooie Vlaamse vijvers. We verwachten dat dit het aanbod aan goedkope kennismakingslessen de komende weken nog verder zal uitbreiden. 

Meer informatie & inschrijven voor één van de initiatiesessies tijdens de zomer in de VYF clubs kan via www.IKsurf.be (windsurfen-surfen), www.IKzeil.be (zwaardboot-catamaran-yachtzeilen) of www.IKsup.be (Standup Paddle) 

Het volledige aanbod bestaat uit: golfsurfen, windsurfen, kitesurfen, standup paddle, één- en meersmansboten, optimistjes en catamarans. De lessen duren drie uur en zijn inclusief surf- of zeilmateriaal, wetsuit, een sportverzekering en een professionele lesgever.

Kom meer te weten op de facebook pagina »

Ga Standup Paddlen op bijzondere locaties tijdens Peddelen door Vlaanderen!

Ga Standup Paddlen op bijzondere locaties tijdens Peddelen door Vlaanderen!

Voor toekomstige standup paddlers (of suppers) die buiten de lijntjes durven kleuren en de Vlaamse stadscentra willen verkennen is er de 2de editie van Peddelen door Vlaanderen.

Net zoals in 2014, toen meer dan 600 deelnemers op 3 locaties leerden suppen, kan je dit jaar tijdens deze Standup Paddle initiatiedagen zowel leren suppen, als deelnemen aan een sup tocht doorheen de historische centra van Mechelen, Gent en het uitzonderlijk mooie traject van de Damse Vaart.

Programma (Mogelijk worden hier nog extra data aan toegevoegd!):

 • zaterdag 16 mei: Peddelen door Vlaanderen Mechelen (inschrijvingen open!)
 • zondag 24 mei: Peddelen door Vlaanderen Gent (inschrijvingen open 1 mei)
 • zondag 12 juli: Peddelen door Vlaanderen op internationale SUP tocht Sluis-Damme-Brugge. (inschrijvingen open 1 juni)

Inschrijven voor de initiaties en tochten kan enkel via www.peddelendoorvlaanderen.be. Meer info op de PDV facebook pagina

Peddelen door Vlaanderen geniet de steun van de Vlaamse overheid binnen hun subsidiëringscampagne van nieuwe laagdrempelige, duurzame en innovatieve sporten, criteria die ingebakken zitten in Stand Up Paddle.

Ga naar de facebook pagina voor alle laatste nieuws »

BSF ontvouwt z'n 2015 plannen

BSF ontvouwt z'n 2015 plannen

De lente is in de lucht, de plannen liggen op tafel! Bekijk de samenvatting van onze 2015 acties, plannen en visie via de slideshare voorstelling.

Blijf op de hoogte van alle nieuws over de Belgische Surf Federatie via de BSF website, de facebook en Twitter. Durf je ook soms met een windsurfzeil of kite de golven ik, bekijk dan ook zeker de 2015 VYF surfkalender met alle wind-, kite- en golfsurf en SUP evenementen

Standup Paddle programma 2015

Standup Paddle programma 2015

Aan de grijze horizon wenkt de fleurige lente, hoog tijd dus om het eerste 2015 overzicht van de Standup Paddle (kortweg SUP) initiatieven. Tijdens de winter is er door de Vlaamse Yachting Federatie, in overleg met z'n clubs, gewerkt aan een breed aanbod van SUP activiteiten. De focus ligt op het promoten van deze laagdrempelige surf-variant via SUP initiaties en toertochten, het ondersteunen van clubactiviteiten, en het werken aan kwaliteit door het aanbieden van opleidingen en wedstrijden.

Ontdek alles via de SUP nieuwsbrief »

Vraag je vast SUP-competitienummer aan!

Vraag je vast SUP-competitienummer aan!

De Sup competities kenden een vliegende start in 2013 en 2014. Tal van clubs en organisaties hebben met succes wedstrijden op de Belgische SUP-kaart gezet, elk met hun eigen wedstrijdconcept en eigenheid. Vanuit de SUP werkgroep kwam hoofdzakelijk 1 pijnpunt boven: het herkennen van deelnemers tijdens de wedstrijd. 

Bij de meeste wedstrijden werden nummers toegekend aan elke deelnemers. Deze nummers werden met stift op armen en benen, of via een tijdelijk verleende genummerde lycra, kenbaar gemaakt. Elke wedstrijd had zijn eigen verdeling van nummers, dus elke deelnemer had elke keer een verschillend nummer. Om dit in 2015 eenvoudiger te maken starten we een systeem van vaste (2-jaarlijkse) nummers op.

Meer info en je nummer aanvragen doe je via deze link »

Topgolven op zomers O'Neill - Gopro BKsurf

Topgolven op zomers O'Neill - Gopro BKsurf

De Belgische Surf Federatie zocht voor het BK golfsurf tijdens de voorbije herfstvakantie de Atlantische deining op in het Franse badplaatsje Vieux Boucau. Onder een zomerse zon en op topgolven pakte Matt Marcantuoni de dubbel in de categorieën Shortboard Men en Longboard. Jack Verbraeken was de beste junior en bewijst zijn aanstormend talent door ook in alle andere finales aan te treden. Jasmine Debeer won indrukwekkend bij de vrouwen, Luc Paccou was de beste master. Man van het BK Matt Marcantuoni werd afgelopen winter nog door de politie uit het water gevist. Enkel in België mag er bij wind van meer dan zeven Beaufort niet getraind worden.

Lees verder op www.bksurf.be »

België – Nederland golfsurfen op de O’Neill Groms Challenge

België – Nederland golfsurfen op de O’Neill Groms Challenge

Steeds meer jongeren golfsurfen aan onze kust en dat hebben de surfclubs aan de Noordzee samen met de Belgische Surf Federatie begrepen. Op zondag 5 oktober konden de Belgische golfsurf beloften zich meten met Nederlandse jeugdtalenten op een surfwedstrijd georganiseerd net zoals bij de profs, de O'Neill Groms Challenge. Deze wedstrijd voor jongens en meisjes onder de zeventien jaar vindt maar één keer per jaar in ons land plaats, en kon rekenen op een recordaantal van 48 deelnemers uit België en Nederland.

Het Nederlandse surftalent Sjoerd Tummers won overtuigend de finale, Arne Kindt uit Bredene werd knap 2de voor Stef Van Noordenen en Jam Vandervalk. Het eerste herfstoffensief had op de vooravond van de wedstrijd een partij krachtige Noordzeegolven het Knokse strand opgejaagd, gelukkig voor de jongste deelnemers (9 jaar) waren de scherpste kantjes van het Noordzeestormpje zondagochtend al verdwenen, en bleven er bij de competitiestart kleine maar fijne golven om te af te rijden.

Lees verder op www.oneillgromschallenge.be »

Belgische surfbeloften sluiten aan bij Europese top

Belgische surfbeloften sluiten aan bij Europese top

Afgelopen week gooide België op het Europees golfsurfkampioenschap voor landen in de Azoren het juk van surfsmurf definitief van zich af. Marokko buiten beschouwing gelaten moet ons landje zonder constante golven enkel de grootste Europese surfnaties Frankrijk, Spanje en Portugal laten voorgaan.

Door een last-minute annulatie van één surfer pakte een geamputeerd team de negende plek maar voltallig had België sowieso op de vijfde stek geprijkt, ongeacht het resultaat van het ontbrekend teamlid. Met een individuele vijfde en zesde plaats bij de allerjongsten lijkt ook de toekomst verzekerd. België en golfsurfen, het leek ooit een onmogelijk huwelijk maar ontpopte de laatste jaren tot een love story! Frankrijk was opnieuw oppermachtig en pakte de eindzege met maar liefst elf finaleplaatsen en overwinningen in vier van de acht surfcategorieën.

Lees verder in het persbericht »

BSF open Eurojunior stage Carcans: de video!

Bekijk de lange versie met alle teamleden hier »

BSF open Eurojunior stage Carcans: de foto's

Tijdens de voorlaatste week van het zomerverlof werden in Carcans de #Eurojuniors klaargestoomd richting de wedstrijd midden september op de Azoren. Ook niet-deelnemers aan het Europees landenkampioenschap kregen van coach Niels Musschoot tips om hun surfniveau op te krikken. Bekijk de foto's van een week training in kleine maar fijne golven vanuit de lens van Patrick Kindt.

De VYF mobiele SUP school

De VYF mobiele SUP school

De VYF heeft in 2014 een surfschool die gericht is naar initiatie StandUp Paddle. Deze mobiele SUP-school zal worden ingezet op zowel eigen initiatieven (Peddelen Door Vlaandeeren, IKsurf initiatiedagen, Watersportdag) als op vraag van de clubs (ter ondersteuning met extra materiaal). Op de nog beschikbare data kan de school ook gebruikt worden door niet-VYF organisaties.

Elke aanvraag voor gebruik van de mobiele surfschool dient per mail te gebeuren naar info@vyf.be en wordt schriftelijk bevestigd met een contract - overeenkomst. Eigen VYF evenementen en VYF clubs hebben voorrang bij het gebruik van de SUP school.

Meer info over het gebruik van de SUP school op de VYF website »

Trainingsfiches voor golfsurf clubteams

Meerdere van de VYF clubs organiseren voor hun leden golfsurf trainingen. Voor deze trainingsgroepen ontwikkelde Elien Van Laere, als stageopdracht voor de Vlaamse Yachting Federatie, een reeks van stagefiches die de clubtrainer (van de VYF erkende trainingsclubs golfsurfen) kan gebruiken bij het opstellen van zijn trainingen. Doelstelling van deze stageopdracht is ervoor te zorgen dat de trainingsinhoud en aangeleerde technieken beter aansluiten op de trainingen die door de federatie worden gegeven in het Eurojunior project. 

Elien trok alvast naar enkele surfclubs om de clubtrainers hun ervaringen te horen, en wat zij vinden van de trainingsfiches.

Bekijk de fiches op de traningsproject pagina »

Mathias Vanoverbeke wint de Quiksilver Longboard classic het 2de jaar op rij!

Mathias Vanoverbeke wint de Quiksilver Longboard classic het 2de jaar op rij!

Op Hemelvaart (donderdag 29 mei) werden de 9 voeters losgelaten te Twins Bredene. 's ochtends was het nog nagelbijten of er swell ging staan, maar Hemelvaart deed zijn naam alle eer aan: cleane longboardlijnen met pas in de finale de offshore wind die het Noorden opzocht.

Niet dat de eindwinnaar Mathias Vanoverbeke er last van had, hij won overtuigend voor het 2de jaar op rij de Quiksilver Longboard Classic en ging met een Eco surfboard onder de arm naar huis. Jack Verbraeken werd knap 2de, Local Arne Kindt hield de 3de plaats thuis.

Bekijk alle resultaten van alle 20 deelnemers via de BSF livescore pagina, en de foto's via onderstaande facebook albums.

Bekijk nog meer foto's op de BSF wedstrijdpagina »

Partners van de Belgishe Surf Federatie