VYF-VVW - een sterk watermerk

VYF partners
 
I-Coats
 
Refibo
 
AMB
 
Suzuki
 
Arena
 
Van Laer
 
TopsportVL
 
Begold

VYF-VVW: sterk in zeilen, surfen, zeilwagenrijden, competitie én recreatie!

VYF-VVW is de unisportfederatie voor zeilen en surfen in Vlaanderen. Zij is door Sport Vlaanderen erkend. VYF-VVW staat open voor alle Vlaamse verenigingen die zowel de recreatieve als de competitieve watersport aanbieden aan hun leden.

VYF-VVW spitst zich niet enkel toe op competitie. Het ondersteunen van recreatieve evenementen zoals de watersportdag, opendeurdagen en bijscholingen zorgen voor een voortdurend contact met de sporters en de clubs, zowel met de beginners als de pro's.

Ongeval?

Ongeval?

VYF-link

VYF-link

VYF Shop

VYF Shop

VYF kalender

VYF kalender

Kwaliteitslabels

Kwaliteitslabels

VYF-VVW Nieuws

Hieronder een selectie uit het VYF-VVW nieuws. Een volledig overzicht van alle nieuws kan je vinden op de VYF-VVW nieuwspagina. Wil je alle VYF-VVW nieuws in je mailbox, schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.  Alle zeil en surfnieuws kan je steeds sturen naar info@vyf-vvw.be.

Ga naar de VYF nieuws pagina »

Openingsuren VYF secretariaat tijdens de eindejaarsperiode

Openingsuren VYF secretariaat tijdens de eindejaarsperiode

Tijdens de feestdagen zal het secretariaat gesloten zijn vanaf maandag 26 december tot en met vrijdag 06 januari. U kunt steeds een e-mail sturen naar info@vyf.be. Vanaf maandag 09 januari zal het personeel uw vragen beantwoorden.

VYF ledenbijdrage 2017

VYF ledenbijdrage 2017

Zoals beslist door de Algemene Vergadering dd. 07/03/2009 wordt de bijdrage jaarlijks geïndexeerd. Om de clubs nu reeds de mogelijkheid te bieden hun facturatie voor het komend jaar aan te passen, kunnen wij u bevestigen dat de VYF bijdrage voor 2017 op €12,85 wordt bepaald.

De verzekeringsbijdrage voor 2017 wordt op €4,30 per verzekerde bepaald. De extra verzekering voor Kitesurfers blijft ongewijzigd en bedraagt €5,00.

Uiteraard staan wij steeds tot uw dienst voor verdere inlichtingen hierover.

Klik hier voor meer informatie over het lidmaatschap »

Data 2017 Aspirant initator zeilen online

Data 2017 Aspirant initator zeilen online

Wegens groot succes worden volgend jaar opnieuw 3 cursussen aspirant-initiator zwaardboten/windsurfen ingericht. Word je minimum 16 in 2017 en wil je graag hulplesgever worden? Neem dan hier een kijkje.

DATA 2017

 • VVW Turnhout 13 mei en 20 mei
 • RBSC Heusden 4 en 5 februari
 • KYCN Nieuwpoort 25 april en 1 mei

Klik hier voor meer inforamtie en om je in te schrijven »

Seminar over Deputy Race Judge door de VYF op 14 en 15 januari 2017

Seminar over Deputy Race Judge door de VYF op 14 en 15 januari 2017

De VYF organiseert een seminar ter voorbereiding van het examen van Deputy Race Judge van het KBYV. Het seminar dat door de VYF georganiseerd wordt, gaat door in het Sport Vlaanderen Sportverblijf te Gent.

Het doel van het seminar is die kennis overdracht te verzorgen die nodig is om te kunnen functioneren bij het organiseren van de nationale wedstrijden. Er wordt verondersteld dat de deelnemers een ruime basiskennis van de zeilwedstrijdsport hebben. Lesgevers zullen bekende Race Officials zijn die bij de VYF zijn aangesloten. Het seminar gaat door bij minimaal 10 inschrijvingen.
De kennis die men hier kan opdoen is tevens zeer geschikt voor trainers, coaches en wedstrijdzeilers, die hun wedstrijd organisatie kennis op hoger niveau willen brengen.

Klik hier om u in te schrijven »

Seminarie wijzigingen in de regels voor wedstrijdzeilen 2017-2020

Seminarie wijzigingen in de regels voor wedstrijdzeilen 2017-2020

Op 26 januari 2017 organiseert VYF een eerste introductie over de wijzigingen in de regels voor het wedstrijdzeilen 2017-2020. Dhr. Joep Straus, International Judge en wedstrijdzeiler zal u tijdens dit seminarie de wijzigingen toelichten. Deze uitnodiging is bestemd voor wedstrijdzeilers, coaches en comitéleden. De deelname is gratis.

Klik hier voor meer informatie en om u in te schrijven »

Bronzen medaille voor Henri Demesmaeker en Isaura Maenhaut

Bronzen medaille voor Henri Demesmaeker en Isaura Maenhaut

Van 14 tot en met 20 december vond in Auckland (Nieuw Zeeland) de Youth Sailing World Championships plaats. In de Nacra 15 behaalden Henri Demesmaeker en Isaura Maenhaut brons!

Klik hier om de resultaten te bekijken »

Kampioenenhulde - resultaten

Kampioenenhulde - resultaten

Op vrijdag 16 december vond in de  Royal Yacht Club van België de Night of the Yachting 2016 plaats. Evi Van Acker en Wannes Van Laer zijn door het Koninklijk Belgisch Yachting Verbond (KBYV) verkozen tot Yachtwoman en Yachtman van het jaar 2016.

Resultaten
Yachtvrouw van het jaar 2016 - Evi Van Acker
Yachtman van het jaar 2016 - Wannes Van Laer
Yachtmanager van het jaar 2016 - Bruno De Wannemaeker
Belofte van het jaar 2016 - Anouk Geurts
Fellow of Jacques Rogge 2016 - Albert Lauwerier

Klik hier om de foto's van Carels Photography te bekijken »

Bronzen medaille voor Emma Plasschaert op de Sailing World Cup Final!

Bronzen medaille voor Emma Plasschaert op de Sailing World Cup Final!
Emma Plasschaert heeft brons gewonnen op de Sailing World Cup Final te Melbourne, Australië!

Door de voorsprong was het goud en zilver was zo goed als zeker voor de Nederlandse Marit Bouwmeester en de Deense Anne-Marie Rindom. Spannender was de race voor de bronzen medaille. Emma begon haar medaillerace als vierde in het klassement, met vier punten achter op de Italiaanse Silvia Zennaro. Tijdens de medaillerace, waar enkel de top-10 aan mag deelnemen, tellen de punten dubbel en was alles nog mogelijk. Emma kwam als vierde over de finish en springt over Silvia, die negende werd, naar de derde plaats in het eindklassement.

Maité Carlier werd 11de en Wannes Van Laer 14de

Klik hier om de resultaten te bekijken »

Seminarie verzekeringen: 06 februari 2017

Seminarie verzekeringen: 06 februari 2017
Regelmatig beantwoordt het secretariaat vragen betreffende de door de sportfederatie aangeboden verzekeringen.

In samenwerking met ARENA nv, de VRL en VKKF organiseert de VYF-VVW vzw een seminarie waarbij Dhr. Van Den Bosch van ARENA nv op een deskundige manier duidelijkheid zal verschaffen betreffende:
- De decretaal verplichte verzekering
- De polis afgesloten door de federatie
- Bijkomende globale polis rechtsbijstand
- Bijkomende dekking hartfalen
- Andere mogelijke verzekeringen
- Vrijwilligerswet
- De vrijwilliger praktisch bekeken
- G werking
- Schade aan in gebruik genomen lokalen

Door een unieke samenwerking tussen de Vlaamse Yachting Federatie, de Vlaamse Vereniging voor Watersport Recrea (sporttak zeilen), de Vlaamse Roeiliga en de Vlaamse Kano en Kajak federatie werden er voor gangbare polissen betere dekkingen bekomen.

Dit seminarie is een absolute must voor Voorzitters, secretarissen van de aangesloten clubs.

Dit seminarie, waartoe u kosteloos wordt uitgenodigd, heeft plaats op maandag 6 februari 2017 om 19u30 in het Huis van de Sport Gent, Zuiderlaan 13, 9000 Gent.

Klik hier om u in te schrijven »

Belgische surfbeloften kunnen winnen op landen-EK

Belgische surfbeloften kunnen winnen op landen-EK

Sinds 2008 spelen de Belgen een steeds straffere rol op het Europese landenkampioenschap voor golfsurfers dat er het ene jaar voor 18-plussers en het andere voor junioren is. Van rode lantaarn ontpopte ons land zich met een focus op de jeugd tot een gerespecteerde en zelfs gevreesde middenmoter. In 2012 pakte België de zevende stek en de titel beste van de kleine surflanden. Dit jaar is de ambitie als collectief minstens even goed te doen maar met een verse lading toptalent uit Costa Rica en Indonesië en een sterke school Noordzee topsurf(st)ers groeit zelfs de kans op individuele winst!

Volg het team via de facebook pagina van de Belgische Surf Federatie »

Jeugd domineert BK Golfsurf in Frankrijk

Jeugd domineert BK Golfsurf in Frankrijk

Wanneer het Franse badplaatsje Vieux Boucau zich opmaakt voor zijn jaarlijkse winterslaap, mag het nog net iets lange wakker blijven voor een laatste hoogtepunt: de kroning van de Belgische golfsurfkampioenen! Afgelopen herfstvakantie pakte de achttienjarige Arne Kindt uit Bredene zijn eerste titel in de koningscategorie bij de mannen. Zijn één jaar jongere nichtje Camille Kindt verlengde haar vrouwentitel en Oscar Cauchi bracht bij de min-zeventienjarigen het aantal hoogste schavotten voor Twins Club Bredene op drie. Bijna 70 Twinsleden zagen hun surfers negen van de vijftien podiumplaatsen inpalmen en zo de nieuwe titel ‘Surfclub van het Jaar' in de wacht slepen. Jack Verbraeken uit Knokke won de longboardklasse en Jurgen Deneire uit Oostende diezelfde voor 35-plussers.

 

Bekijk de #BKsurf reportage en nog veel meer via www.BKsurf.be »

Sluiting secretariaat: verlengd weekend 1 november

Sluiting secretariaat: verlengd weekend 1 november

Het secretariaat zal gesloten zijn op maandag 31 oktober en dinsdag 1 november 2016. U kunt een email sturen naar info@vyf.be. Vanaf woensdag 2 november zal het personeel uw vragen beantwoorden.

Bijscholing: Omgaan met pesten in sporclubs

Bijscholing: Omgaan met pesten in sporclubs
In deze vorming reiken Tine Van den Berghe en Winther Degrauwe praktische tools aan om als sportcoach op effectieve wijze om te gaan met pesten in je club of team. Hoe kan je als coach bouwen aan een pest-bestendige sportomgeving? Wat zijn de beste manieren om snel en succesvol te reageren op concrete situaties? Op welke manier en met wie ga je het gesprek aan? Wetenschappelijk onderbouwd, maar bewust vertaald naar en gericht op de dagelijkse realiteit van het begeleiden van jongeren op de sportvereniging. Zo kan je er morgen meteen mee aan de slag!

Tine Van den Berghe is pedagoge en therapeute en sinds 2014 werkzaam als auteur en docent voor het Finse anti-pestprogramma KiVa. Dit werd vorig jaar met succes geïntroduceerd in Vlaanderen. Winther Degrauwe is leraar secundair onderwijs en roeide vanaf 2001 op nationaal en internationaal niveau. Sinds 2011 is hij actief als coach en jeugdsportcoördinator.

Datum: maandag 7 november 2016
Tijdstip: 19:30 tot 21:30
Locatie: Huis van de Sport, Gent

Klik hier om u in te schrijven »

Seminar Deputy Race Judge: 14 en 15 januari 2017 te Gent

Seminar Deputy Race Judge: 14 en 15 januari 2017 te Gent

De VYF organiseert begin 2017 een cursus ter voorbereiding van het examen van Deputy Race Judge van het KBYV. Het seminar dat door de VYF georganiseerd wordt, gaat door in het Sport Vlaanderen Sportverblijf te Gent.
Het doel van het seminar is de kennis overdracht te verzorgen die nodig is om te kunnen functioneren bij het organiseren van de nationale wedstrijden. Er wordt verondersteld dat de deelnemers een ruime basiskennis van de zeilwedstrijdsport hebben. Lesgevers zullen bekende Race Officials zijn die bij de VYF zijn aangesloten. Het seminar gaat door bij minimaal 10 inschrijvingen.
De kennis die men hier kan opdoen is tevens zeer geschikt voor trainers, coaches en wedstrijdzeilers, die hun wedstrijd organisatie kennis op hoger niveau willen brengen.

 
Datum seminar: zaterdag 14 en zondag 15 januari 2017
Datum examen KBYV DRJ: zaterdag 4 februari 2017

Voor meer info en om in te schrijven, klik hier »

NOGO! voor het weekend 22-23 oktober 2016 => extra weekend 11-12-13 november

NOGO! voor het weekend 22-23 oktober 2016 => extra weekend 11-12-13 november

Midden op de week, maar op zaterdag & zondag niet... Omdat hoog water steeds in de ochtend en avond bij donker valt zijn er golven voor de vroege vogels en de late namiddag, maar bij laag water komt de NO-deining niet aan. Opgeteld zijn de uren met golven te weinig voor 6 uren competitie op 2 zones.

Trainen dus komend weekend, want de wedstrijd is nog niet finaal gedaan voor dit jaar, we hebben een extra weekend toegevoegd aan de wachtperiode: het verlengde weekend van 11-12-13 november. We hopen dan, bijgestaan door Tobias van Surfweer.nl, keuze te over hebben aan golfrijke dagen. Het getij zit dan alvast wel goed met hoog water op de middag.

CALL VOOR KOMEND WEEKEND: NOGO voor zaterdag 22 en zondag 23 oktober. => EXTRA WEEKEND OP 11-12-13 NOVEMBER

Als één van de 48 ingeschreven deelnemers hoeft u dus niets te doen indien je ook op het extra weekend aanwezig kan zijn. De voorlopige heatdraw is te vinden op de BSF live pagina. OPGELET, deze 'heatdraw' kan nog wijzigen onder invloed van afzeggingen en NO SHOWS die ingevuld zullen worden door surf(st)ers van de reservelijst. Op geen enkele manier staat dus je lycrakleur en eerste ronde heat vast, dit is enkel een mogelijke indeling als indicatie van het wedstrijdverloop!

Meer info via de SurfingBelgium facebook pagina »

Week van de Official: van 1 tem. 9 oktober 2016

Ben je soms eens official of jurylid op een club-, (inter)nationale of zelfs olympische wedstrijd? Dan willen we jullie graag eens extra in kijker plaatsen.

De Vlaamse Yachting Federatie wil graag haar Officials en Juryleden eens extra in de bloemetje zetten. Dit gebeurt tijdens de week van de Official die zal doorgaan van 1 tem. 9 oktober 2016, ism. de Vlaamse SportFederatie.

Tijdens deze week worden ook enkele gratis bijscholingen georganiseerd op vrijdag 7 oktober voor jullie. Bekijk het aanbod hieronder.

Surf ook eens facebook: Week van de Official #bedanktscheids #bedanktjury

of bekijk het filmpje hier:  https://www.youtube.com/watch?v=EafWAJTh4kg&feature=youtu.be

Om de bijscholingen te bekijken en om in te schrijven, klik hier »

Maand van de Sportclub: 1 tem. 30 september 2016

Maand van de Sportclub: 1 tem. 30 september 2016

Van 1 tot 30 september is het "Maand van de Sportclub".  Overkoepelende organisator zijn Sport Vlaanderen en de Vlaamse SportFederatie. Een hele maand lang openen Vlaamse Sportclubs hun deuren om je met verrassende en superleuke initiatieven te verleiden om eens binnen te springen. Benieuwd wat de sportclubs in jouw buurt allemaal voor jou in petto hebben? Hieronder vind je weldra alle inititiatieven bij jou in de buurt. Ook leuke zeil- en surfclubinitiatieven.

Ben je zelf een sportclub en heb je een leuk initiatief gepland? Kijk dan op de website hieronder.

#SportersBelevenMeer

Om je als club in te schrijven, of om een sportsessie op te zoeken, klik hier »

29 oktober: Junior Cup

29 oktober: Junior Cup

De Junior Cup is een wedstrijd die wordt gevaren op Optimist en is open voor iedereen jonger dan 13 jaar. Tijdens deze ééndaagse wedstrijd die jaarlijks georganiseerd wordt in oktober, kunnen de deelnemers bewijzen dat ze het zeilen beheersen. De eerste 5 deelnemers aan deze wedstrijd (5 in Vlaanderen + 5 in Wallonië) krijgen gratis - mits waarborg - een Spirou in bruikleen voor het daaropvolgend seizoen, aangeboden door de Spirouclass. In ruil verwachten we een deelname aan 8 wedstrijden van het Spirou zeilcircuit. Inschrijven voor de Junior Cup kan via info@spirouclass.be.

Klik hier voor meer informatie over het VYF Europe - Spirou Circuit »

G-sport: bijscholingen najaar 2016!

G-sport: bijscholingen najaar 2016!

Opleidingen tijdens het najaar tot talentscout van G-sporters.

Wil jij graag meer te weten komen over de sportvaardigheden van je G-sporter? Wil je de leden van je G-sportclub meer individuele feedback verschaffen? Of wil je een sporter zijn evolutie in de tijd bekijken? DAT KAN! Tijdens de verschillende opleidingen  georganiseerd door vzw Parantee leer je op basis van wetenschappelijke testen de sportvaardigheden van verschillende doelgroepen analyseren.

Ben je geïnteresseerd hierin? Stuur dan een mailtje naar talentenproject@parantee.be

Bekijk alle info hier »

Grommets, hou jullie klaar voor de CO2logic Surf Challenge 2016!

Grommets, hou jullie klaar voor de CO2logic Surf Challenge 2016!

De surfwedstrijd voor alle grommets, ofwel jonge golfsurfers, is terug van weggeweest! De CO2logic "Surf Challenge" brengt alle -17 jarige surfers samen voor hun grootste surfwedstrijd van de Benelux. Dit jaar staat in het teken van het milieu, mede dankzij de steun van CO2logic, een bedrijf dat de uitstoot voor andere bedrijven in kaart brengt en bijstuurt. De CO2logic Surf Challenge zal doorgaan op het meest golfrijke van de 4 eerste oktober weekends te Surfers Paradise Knokke-Heist.

Kan jij na je take-off een beheerste bottom turnuitvoeren, dan sleep jij misschien wel de CO2logic Surf Challenge-trofee van 2016 in de wacht! Eerste opdracht is je inschrijven, want na 48 deelnemers zijn de online inschrijvingen afgesloten. Te laat om nog in te schrijven, dan kan je enkel nog een poging wagen door je op te geven voor de reservelijst. Deelnemen kost €15. In deze prijs zit de BBQ, een drankje en goodiebag inbegrepen.

Meer info en inschrijven via de Co2logicsurfchallenge pagina »

Beleef de Olympische Spelen op het strand van Oostende!

Beleef de Olympische Spelen op het strand van Oostende!

Op 8 augustus starten de Belgische zeilers Evi Van Acker, Wannes Van Laer en Yannick Lefèbvre met Tom Pelsmaekers in Rio aan hun Olympische Spelen. Om het zeilen in Rio dichter bij België te brengen, organiseert de Vlaamse Yachting Federatie samen het FFYB en Team Belgium twee fandagen op het Rio House in Oostende. Deze fandagen gaan door op 8 en 15 augustus. Kom golfsurfen, kajakken, raften en Stand Up Paddelen op onze tweede locatie de ‘Surfclub Outside Oostende', inschrijven voor deze sessies kan op onze infostand in het Rio House.

Klik hier om u nu al in te schrijven voor de initiaties »

Benelux Kampioenschappen voor Laser op 14 en 15 augustus

Benelux Kampioenschappen voor Laser op 14 en 15 augustus

Op 13 en 14 augustus worden op het Grevelingenmeer de Benelux-kampioenschappen gezeild. Deze wedstrijd is open voor voor iedereen en er zullen verschillende klassen aan de start verschijnen. De wedstrijd wordt even voorbij Scharendijke gezeild en telt voor de Belgische Laserzeilers mee voor de VYF-Cup.

Info en inschrijvingen »

Spirit-ual Weekend op 17 en 18 september in Blankenberge

Spirit-ual Weekend op 17 en 18 september in Blankenberge

Spirit jachten zijn iconisch in de yachtingwereld, zeker in oze contreien. Bootbouwerijvan Heygen in de Rupelstreek bouwde jarenlang klassiekers die vele wedstrijden wisten te winnen. De ontwerpen van Jac. (Kees/Koos) De Ridder zijn vlot zeilende en veilige boten die nog steeds goed scoren op wedstrijdbanen "round the cans".
Vorig najaar werd een eerste wintermeeting met liefst 42 schippers gehouden. Een evenement voor de Spirits organiseren was dan ook een logisch vervolg. Op dit moment hebben zich al 15 deelnemers aangemeld maar via deze kanalen willen we iedereen de kans geven deel te nemen.
De bijeenkomst voor eigenaren, zeilers en andere fans van de unieke Spiritjachten van 25 tot 42,5 voet zal doorgaan in Blankenberge op 17 en 18 september. Er worden heel wat leuke activiteiten aangeboden en de jachthaven zorgt voor aantrekkelijke ligplaatstarieven bij VVW Blankenberge. Het crewdinner gaat door in Steiger 16 en liefhebbers kunnen deelnemen aan de Ostrea Rose Classic RAce op zondag 17 september. Maar bovenal is dit een samenkomst van Spirit-lovers.
Reserveer nu al je plekje bij info@shiptoshore.be
Op zoek naar andere leuke kanalen? Op facebook vind je een groep Spirit 32 en een groep Spirit 36-37
Het evenement geniet de steun van Omer, traditioneel blond en VVW Blankenberge.

Europe zeilers Jari De Craecker en Jelle Vets op het podium van het Duits Jeugd Kampioenschap!

Europe zeilers Jari De Craecker en Jelle Vets op het podium van het Duits Jeugd Kampioenschap!

Na de drie toptienplaatsen op het WK in Torbole begin juli opnieuw mooie resultaten van de Europe zeilers.
Van 20 tot 23 juli werd in Ribnitz in de Europe klasse het Internationale Deutsche Jugend Meisterschaft 2016 gevaren, het Duits Kampioenschap voor jongeren tot en met 19 jaar. 44 deelnemers verschenen aan de startlijn, waaronder een delegatie van 7 jonge en gemotiveerde Europe zeilers onder begeleiding van coach Mattijs Van Hooreweghe.
Jari De Craecker (VVW Lokeren) haalde de eindoverwinning binnen en mag zich Duits Jeugdkampioen 2016 noemen! En ook Jelle Vets (NWV) behaalde het podium met een hard bevochten en zeer verdienstelijke derde plaats. Twee nieuwkomers in de klasse toonden onmiddellijk hun potentieel en gedrevenheid: op een mooie 10de plaats eindigde Toon Van Caneghem, op de 11de plaats Kilian Vermeersch. Ook de andere zeilers, Caelan Demazière, Fanny D'Hondt en Elien Sahin konden op een mooie wedstrijd en duidelijke progressie terugblikken.

De volledige uitslag vind je hier. »

Drie Belgen in toptien op WK Europe

Drie Belgen in toptien op WK Europe

Van 10 tot 15 juli werd op het Gardameer vanuit Torbole het WK in de Europe klasse gevaren. De vloot telde 144 zeilers uit 14 landen (86 mannen en 58 vrouwen). Zes VYF zeilers kwamen bij de mannen aan de startlijn: drie rechtstreeks geselecteerden en drie bijkomend geselecteerden via de voorafgaande Open Week (waar 13 Europe zeilers uit ons land aan deelnamen).

Onze VYF zeilers behaalden een schitterend resultaat, ondanks de moeilijke zeilomstandigheden en de sterke concurrentie bij de topzeilers! De drie rechtstreeks geselecteerden eindigden allen in de toptien. Mattijs Van Hooreweghe (VVW Inside) werd knap 4de, Jasper Simoens (Zeil- en surfclub Gavermeer) 7de en Stijn Van Hoye (VVW Inside) 9de. Een wedstrijdverslag vind je op de blog van de klasse: europeclassbelgium.wordpress.com

Klik hier om de volledige uitslag te bekijken »

Bijscholing: coach met de M-factor

Bijscholing: coach met de M-factor

Hoe kan je als coach meer en beter motiveren? Hoe beleven sporters meer plezier en hoe is er minder drop-out?

De M-factor werkt! Dit werd reeds wetenschappelijk bewezen. Welbevinden, samenwerking, maturiteit, volharding, prestatie en een gemotiveerde coach doen veel!

Volg daarom dit najaar één van deze bijscholingen. Neem een kijkje op de agenda: http://www.mfactor.be/M-agenda. De eerste sessie is gratis! Daarna volgt een reeks van 3 x 3 uur

Tenslotte geven we mee dat al de mooie M-Infographics vrij te downloaden zijn op http://www.mfactor.be/m-factor-beeld

Heel interessant! Spread the news en laat de lesgevers/coaches in jullie club hier zeker aan deelnemen!

Bekijk hier het promotiefilmpje »

Leuke golfsurf wedstrijd en clubtraining was het perfecte begin van je zomervakantie

Echte Zuidwest Noordzeegolven tijdens de eerste editie van de KING OF THE SQUIDS, de golfsurf wedstrijd met voorbereidende trainingsdag voor surf(st)ers tot 13 jaar. Op vrijdag werden alle golfsurf trainingsteams met hun clubcoach uitgenodigd voor 1 dag training en coaching door Lars Musschoot. De wedstrijd zelf ging door op zaterdag! Mauro Campe won bij de jongens, en Louise De Windt bij de meisjes.

Bekijk alle foto's op de facebook pagina, het videoverslag hier, en alle resultaten via deze link!

Meer King Of The Squids nieuws op deze pagina »

Wereldkampioenschap Optimist

Wereldkampioenschap Optimist

Van 25 juni tot en met 3 juli gaat te Vilamoura (Portugal) het wereldkampioenschap Optimist door.

De Belgische zeilers zijn:

 • Brecht Zwaenepoel
 • Frederique Van Eupen
 • Ingeborg Bultynck
 • Kwinten Borghijs
 • Ruben Ulens

> Klik hier om de wedstrijd via livetracking te volgen <

Klik hier om de resultaten te bekijken »

Brandingsporten: nieuwe regels vanaf 1 juli 2016

Brandingsporten: nieuwe regels vanaf 1 juli 2016

Vanaf 1 juli 2016 verandert de regelgeving voor brandingsporten. Dit zijn sportactiviteiten op zee die worden beoefend met surfplanken, kites, wakeboards, peddels, pedalo's, rafts, jetski's en jetscooters. Roeiboten, zeilboten, catamarans en motorboten vallen hier niet onder.

De regelgeving werd op vraag van de sportfederaties en hun clubs op verschillende vlakken versoepeld. Zo krijgt de watersporter meer vrijheid, maar ook meer verantwoordelijkheid, om zijn sport veilig te beoefenen.

Alle informatie over deze nieuwe regelgeving staat op de website van de FOD Mobiliteit en Vervoer.

Om de nieuwe regelgeving bekend te maken trekt de FOD Mobiliteit en Vervoer deze zomer naar de kust met de federal truck!

De eerste twee weken van juli kan je een bezoekje brengen in Oostende (5/7), Zeebrugge (6/7), Blankenberge (7/7), Bredene (12/7), Koksijde (13/7), De Panne (14/7) en Wenduine (15/7).

Je kan de campagne ook volgen op Facebook en Twitter met #windwavesafe.

Je kan gedrukte exemplaren van onze folder (met alle details over de regelgeving) bestellen door een mailtje te sturen naar teamcom@mobilit.fgov.be. De folders kunnen dan worden afgehaald op de federal truck.

Alvast erg bedankt om deze informatie door te geven aan uw medewerkers, leden of inwoners.

Ga naar de website van de FOD Mobiliteit en Vervoer »

18 juni: Oost-Vlaamse G-watersportdag

18 juni: Oost-Vlaamse G-watersportdag

De provincie Oost-Vlaanderen wil in 2016 voor G-sporters graag de nadruk leggen op de G-WATERSPORT.  Zij sloegen de handen in elkaar samen met de Vlaamse Yachting Federatie, Recreas Watersport, Sailability Vlaanderen, de 4 provinciale domeinen en 4 Oost-Vlaamse watersportclubs om een fantastische G-watersportdag te organiseren over heel Oost-Vlaanderen.

Wat? Initiatie in G-watersporten voor personen met een  fysieke, mentale, auditieve of visuele beperking.  De initiatie wordt gegeven door deskundige lesgevers en begeleiders

Aanbod? G-zeilen, G-windsurfen, G-kajak, G-duiken en G-suppen!

Wanneer? zaterdag 18 juni 2016 van 10 tot 16 uur

Waar?

G-zeilen: Provinciaal domein De Ster, Lange Rekstraat 30, 9100 Sint-Niklaas

G-zeilen: RBSC Heusden, Stapsteenweg 50, 9070 Heusden (Destelbergen)

G-windsurfen: Provinciaal domein De Gavers, Onkerzelestraat 280, 9500 Geraardsbergen

G-windsurfen: Windsurfing Lochristi - Beervelde, Rivierstraat 57A, 9080 Lochristi

G-windsurfen: Windsurfing Deinze, Oudenaardse Steenweg 225, 9800 Deinze

G-suppen: Provinciaal sportcentrum  De Boerekreek, Sint-Jansstraat 132, 9982 Sint-Jan-in-Eremo (Sint-Laureins) - moeilijk toegankelijk voor rolstoelgebruikers

G-kajak en G-duiken: Provinciaal sportcentrum Puyenbroeck, parking 2, Puidonkdreef 1, 9185 Wachtebeke

Wie kan deelnemen?

Personen met een beperking, samen met familieleden en/of begeleiders.  Een tolk Vlaamse gebarentaal kan voorzien worden op aanvraag.

Wat breng je mee? Reserve- en zwemkledij, handdoek

Voor meer info en om in te schrijven »

Peddelen Door Vlaanderen: Uitdagende Kano, Standup Paddle en Kajak tochten

Na de ontdekking van de stadscentra tijdens de vorige edities vergroot Peddelen door Vlaanderen het avontuur. Peddelen door Vlaanderen laat je nu ook kennis maken met het concept toervaren en ditmaal met een SUP, kano of kajak. Hiervoor selecteerden we voor jullie 3 prachtige toertochten doorheen Vlaanderen waarbij er telkens van punt A naar B wordt gepeddeld met onderweg een leuke tussenstop of picknickplaats en nadien tal van randactiviteiten.

Bij sommige tochten worden er shuttlediensten ingezet die deelnemers met hun materiaal na inschrijving ter plaatse naar de start brengen. Van hieruit wordt er dan samen of individueel gestart. Inschrijvingen gebeuren bij de organisatoren van de tochten zelf. 

Bezoek de Peddelen door Vlaanderen website voor alle peddelnieuws! »

Leuke golfsurf wedstrijd en clubtraining is het perfecte begin van je zomervakantie

Leuke golfsurf wedstrijd en clubtraining is het perfecte begin van je zomervakantie

Golfsurfen is altijd leuker met je vrienden! De golf van de dag pakken terwijl je aangemoedigd wordt vanuit de line-up geeft je de energie om na je golfrit meteen terug door de schuimbakken richting volgende golf te peddelen. Wedstrijden durven wel eens voor een competitieve sfeer zorgen, en vooral bij jonge beginnende wedstrijdsurfers voor een dosis negatieve stress. Daar wil de Belgische Surf Federatie (BSF) samen met surfclub Oostende Outside iets aan doen door de King Of Squids, de opvolger van 2015 editie: de Rats Race.

King Of The Squids is de eerste leuke kennismaking met een surfwedstrijd voor jonge golfsurfers tot en met 13 jaar die al zelfstandig kunnen uitpeddelen, een take-off en bottem turn kunnen uitvoeren.

Voorafgaand aan het wedstrijdweekend worden alle jonge surfers met hun clubteam onder begeleiding van hun clubcoach uitgenodigd voor 1 dag training en voorbereiding op die eerste surfwedstrijd. Met of zonder aanvoer van golven, maar zeker met een hele lading fun en tips voor een geslaagde competitiestart! Het perfecte begin van de zomervakantie!

Deelname aan de wedstrijd is gratis, maar je moet hier online inschrijven voor de wedstrijd (of op zaterdagochtend 2 juli ter plaatse). Clubs die met hun team meedoen aan de trainingsstage schrijven in via tommy@vyf.be.

Meer info en inschrijven hier »

G-sport: groot aanbod in 2016!

G-sport: groot aanbod in 2016!

Ook in 2016 biedt VYF een uitgebreid aanbod aan in zowel G-zeilen als G-surfen (G-suppen), dit speciaal voor sporters met een beperking (zowel met een auditief, visueel, fysiek als mentale beperking).

Deze dagen worden op poten gezet dankzij tal van VYF-clubs, Sailability Vlaanderen, Recreas, Parantee en de provincies.

G-zeilen: afgelopen zondag was er de open zeildag in de BZYC te Brugge, dit was een waar succes! De eerste open zeildag vond plaats in Mol (Portaventura) in organisatie van Sailability Vlaanderen. Zondag 29 mei is er ook zo een dag in WskluM Vilvoorde, en ook RBSC Heusden doet hieraan mee op. Deze dagen worden gratis georganiseerd.

Een vast zeilaanbod kan je terugvinden in Portaventura Mol, BZYC Brugge, WskluM Vilvoorde en RBSC Heusden. Op volgende clubs is er ook een aanbod met  eenIkGzeildag(en): NWV Berlare, OSM Schulensmeer, Anemos Heist, SNWV Sint-Niklkaas, KYCN Nieuwpoort (4 september)

Sailability organiseert dit jaar voor het eerst een G-zeilkamp te Mol: van 26 augustus tot 2 september.

G-surfen: club met een regelmatig aanbod is WSC Alleman, zij werken al enkele jaren samen met Recreas om op regelmatige basis G-surfdagen te organiseren. Ook bij volgende clubs kan je terecht: WS Beervelde (4 september), WS Deinze (27 augustus), Surfers Paradise (24 juli), Lakeside Paradise, VVW Westende (Koko Loco op 25 en 26 juni)

De provincie Oost-Vlaanderen organiseert op zaterdag 18 juni haar eerst provinciale G-watersportdag. Hier kunnen mensen met een beperking proeven van G-kajak, G-suppen, G-duiken, G-surfen of G-zeilen. Hier werken ook alle bovengenoemde partners aan mee. Voor meer info en om in te schrijven, ga naar www.ikGwatersport.be. Deze dag is volledig gratis.

Voor meer info en om in te schrijven, klik hier »

Oldskool Noordzeelijnen tijdens de Quiksilver Longboard Classic!

Oldskool Noordzeelijnen tijdens de Quiksilver Longboard Classic!

Een nieuwe zeemanswijsheid is bevestigd: "achter een weekendstorm liggen de Noordzeelijnen voor het grijpen!".

28 specialisten van het classic longboarden verzamelden op pinkstermaandag noseride seconden in de line-up voor het Twins clubhuis. Tijdens 3 rondes noteerde de jury de tijd die elke deelnemer op de neus doorbracht. Ook voor de best trick, hang 5's en hang 10's en de meest stijlvolle longboarder werden prijzen uitgedeeld.

Local surfer Mathias Vanoverbeke stond het langst en met de meeste stijl op de neus, én wist ook de langste "hang 5" (5 tenen over de neus) te noteren. Fabrice van Besien kon als enige alle 10 tenen over de neus krullen (Hang 10), de "fin first 180°" van Brecht Pagie was de beste trick van de dag. Volledige resultaten via deze link.

Lang leven de Noorderstorm, we zien elkaar terug in 2017!

Meer foto's op de BSF facebook pagina »

Komend weekend Open Belgisch Kampioenschap Laser (OBK) 2016 in KYCN en tevens ook de 2de VYF CUP voor de Laserklasse

Komend weekend Open Belgisch Kampioenschap Laser (OBK) 2016 in KYCN en tevens ook de 2de VYF CUP voor de Laserklasse

Het OBK Laser (Standaard,Radiaal en 4.7) is komend Pinkster weekeinde te Nieuwpoort( 14-16 mei).

Dit is het grote jaarlijkse evenement van de Laserklasse in België georganiseerd door de KYCN te Nieuwpoort met assistentie van de Laser Group Belgium. Het is tevens een Europacup evenement en meetellend voor de Europese ranking van de Laser zeilers. De wedstrijden zijn ook van belang voor de Belgische deelnemers om geselecteerd te worden voor WK en EK's.
Meer dan 85 zeilers hebben zich al ingeschreven. Naast een 25 tal Belgische zeilers zijn er veel Ieren(12),Fransen, Nederlanders, Kroaten,Zwitsers,Engelsen en Duitsers.
Helaas nemen de Belgische toppers door de voorbereidingen op Rio en VYF Radiaal talent team door een afwijkend programma niet deel. Hopelijk kan hun schema volgend jaar wel deelname aan het OBK mogelijk maken.
De formele inschrijving is gesloten maar zogenaamde late entries zijn nog altijd welkom vooral in de Standaard klasse.
Deelnemerslijsten en wedstrijdinfo zijn te vinden op 
http://www.eurilca.org/ en de website van de KYCN 

 

Tussenstand VYF CUP »

Belgian Boat Show Beach & Watersportdag bij Anemos: 7-8 mei

Belgian Boat Show Beach & Watersportdag bij Anemos: 7-8 mei

Op 7 en 8 mei kan de watersportliefhebber zijn hart ophalen bij Anemos Beachclub!

Op zowel 7 als 8 mei vindt er de Belgian Boat Show Beach plaats, een gratis test & try weekend van verschillende watersportmaterialen.
Kom langs en test gratis catamarans, sups, kites en ander watersportmateriaal van tal van verschillende merken en verdelers.

7 mei ook Watersportdag! Tussen 10h en 17h organiseert Anemos Beachclub gratis watersportinitiaties voor kinderen vanaf 8 jaar en volwassenen. Keuze uit ons ruim aanbod van catamaran- en meermansboten, sup, windsurf, golfsurf, kajak en raft! Ook tal van randanimatie met onder andere bubble football.
Inschrijven kan nog via de Anemos website www.anemos.be/watersportdag
Tussen 17h00 en 18h30 voorziet Redbull een spetterende show van de Wereldkampioen trial bike, Kenny Belaey. Spektakel verzekerd!
Om 18h30 start de BBQ op het strand waarvoor iedereen zich kan inschrijven tot 7 mei, vóór 13h00. Afsluiten doen we met een exotische afterparty met live band Friction, een reggae mix met Afro-pop en Caraïbische vibes en Resident DJ Anemos.

Volledig programma
Zaterdag 7 mei
10h00: Opening van de Belgian Boat Show Beach en start van de Watersportdag
10h00 - 17h00: Watersportdag: Gratis watersportinitiaties voor kinderen vanaf 8 jaar en volwassenen
10h00 - 18h30: Belgian Boat Show Beach: Test & Try
17h00-18h30: Redbull show Kenny Belaey
18h30: Beach BBQ
20h30: Afterparty

Zondag 8 mei
10h00-18h30: Belgian Boat Show Beach: Test & Try

Meer info »

Shielmartin Race 21-22 mei

Shielmartin Race 21-22 mei
Beste zeilvrienden,

De data van 21 & 22 mei komen ons zeer snel tegemoet.

" De Shielmartin Race!!"

Telefoneer, doe e-mails, praat, SMS, twitter, pak je facebook........ en motiveer je zeilvrienden om zich nu in te schrijven en deel te nemen!

Inschrijven kan zeer eenvoudig via volgende link http://www.rbsc.be/nl/wedstrijden?oper=inschrijvingsformulier,wedstrijd=749

In bijlage sturen wij jullie ook de "NOR".

Wij maken er een succes van!

Vriendelijke zeilgroeten
Lucien

Lucien De Vetter

Lid van het Shielmartin Sailing Team

Notice of Race »

Belgian Boat Show Beach

Belgian Boat Show Beach

Komend weekend 7-8 mei Belgian Boat Show Beach in Anemos Heist
Een test & try weekend waarbij de bezoekers gratis proefvaarten met vnl catamarans kunnen maken en ander watersportmateriaal kunnen uittesten.

Meer info »

Sluiting secretariaat: verlengd weekend Hemelvaart

Sluiting secretariaat: verlengd weekend Hemelvaart

Het secretariaat zal gesloten zijn op donderdag 5 mei 2016 en vrijdag 6 mei 2016. Voor dringende zaken kunt u een email sturen naar info@vyf.be. Deze vragen zullen vanaf Maandag 9 mei door het personeel beantwoord worden.

Wint Evi Van Acker voor het derde jaar op rij goud op de Sailing Word Cup Hyères?

Wint Evi Van Acker voor het derde jaar op rij goud op de Sailing Word Cup Hyères?

Wint Evi Van Acker voor het derde jaar op rij goud op de Sailing Word Cup Hyères? Het antwoord op deze vraag weten we op zondag 1 mei wanneer de medaillerace wordt gevaren. Op 27 april, 100 dagen voor de start van Olympische Spelen, gaan in Hyères (Frankrijk) de races van de Sailing World Cup van start.

Deze World Cup is de derde regatta van de vijf Sailing World Cup's van 2016:

 • Melbourne - 7 December 2015
 • Miami - 25-30 Januari 2016
 • Hyères - 25 April - 1 Mei 2016
 • Weymouth and Portland - 6-12 Juni 2016
 • Qingdao - 10-16 Oktober 2016

Evi Van Acker, Emma Plasschaert en Maité Carlier nemen deel in de Laser Radial. Dit sterke dames veld bestaat uit 34 zeilsters uit 22 verschillende landen. De eerste twee races starten op woensdag 27 april. De medaillerace wordt op 1 mei gevaren waarna we de winnares kennen.

Sam Vandormael en William De Smet vinden we terug in de Laser Standard. Beide mannen zeilen hun eerste twee races op woensdag 27 april en sluiten af op zondag 1 mei. Met 40 deelnemers uit 20 verschillende landen is de kwaliteit van het deelnemersveld verzekerd.

Yannick Lefèbvre met Tom Pelsmaekers en Levi Slap met Max Slap nemen deel in de 49er. In deze snelle zeilboot nemen zij het op tegen 40 andere teams uit 21 verschillende landen. De 49er klasse zeilt vanaf 27 april drie races per dag, behalve op 1 mei, dan staat enkel de medaillerace op het programma.

Andere Belg die ook deelneemt is: Wannes Van Laer in de Laser Standard.

Klik hier om naar de event website te gaan »

Komend weekend start de Watersportdag, of eigenlijk Watersportdagmaand!

Komend weekend start de Watersportdag, of eigenlijk Watersportdagmaand!

Vorig jaar was de watersportdag zo plezant dat hij twee dagen duurde. In 2016 deint het watersportfeest nog veel verder uit. Tijdens de hele maand mei laten de watersportclubs je kennismaken met een waaier aan waterpret. Meer dan 100 Vlaamse clubs bieden op meer dan 60 watervlakken initiaties aan in een tiental sporten, gratis of aan een spotprijs.

Wil je op jouw watersportdag wakeboarden onder een stralende zon of net zeilen bij een stevige bries. Vroeger had je daarvoor een portie geluk nodig, nu enkel een weerbericht en wat planning. Ook keuzestress is verleden tijd, je proeft pakweg elk weekend van een andere watersport. De maand mei leent zich perfect voor een lenteduik, de watertemperatuur stijgt en de zon warmt je op. De watersportclubs gooien dan graag hun deuren open, zo kan je nog een zomer lang van je nieuwe passie genieten.

Check het volledige aanbod op watersportdag.be »

North Sea Cup windsurfen op 30 april en 1 mei te Oostende

North Sea Cup windsurfen op 30 april en 1 mei te Oostende

Tijdens het weekend van 30 april en 1 mei organiseert VVW Inside Outside Oostende de Belgische manche van de North Sea Cup aan de Outside locatie van de surfclub. De North Sea Cup is de grootste internationale windsurfwedstrijd aan de Belgische kust. De wedstrijd laat jong en wat jonger het zich tegen elkaar opnemen in de windsurf disiplines Bic Techno, RS:X en Formula windsurfing.

Bekijk hier de Notice Of Race »

Brevettendag 1 mei 2016 bij Anemos

Brevettendag 1 mei 2016 bij Anemos

Je kunt zeilen, kiten of windsurfen maar je hebt hier geen officieel bewijs van? Zowel bij Anemos als bij de meeste andere binnen- en buitenlandse clubs dien je een brevet te kunnen voorleggen om watersportmateriaal te kunnen huren. Op 1 mei organiseert Anemos een brevettendag voor catzeilen, kiten en windsurfen! Schrijf je in en leg je brevet af! Er is een groep van 10h-13h en een groep van 14h-17h. Deelnemen is mogelijk met zowel materiaal van de club als met eigen materiaal. De brevettendag start met een theoretisch examen gevolgd door de praktische proeven. Inschrijven kan door te mailen naar groep@anemos.be, met vermelding van de discipline en tijdstip (voor- of namiddag) Prijzen (incl. internationaal paspoort): Kite & cat: 40€ voor leden, 45€ voor niet-leden Windsurf: 30€ voor leden, 35€ voor niet-leden

BKkite: De Belgische Kampioenschappen Freestyle kitesurfen!

BKkite: De Belgische Kampioenschappen Freestyle kitesurfen!

Het Belgisch kampioenschap freestyle is de koningsklasse van alle kitesurf disciplines. Technisch moeilijke rotaties, handle passes en high power wakeboard moves gecombineerd met een vloeiende stijl zijn de sleutels voor het binnenhalen van de titel.

In 2016 staan 2 BK manches op het programma; één in de open categorie en één BK jeugd. De titels in de open categorie worden op één van volgende wedstrijddagen beslist: 30 april - 1 mei te Anemos Heist, 14 - 15 of 22 mei te Surfing Elephant Wenduine, of één van de laatst 3 septemberweekends te Surfclub Windekind. Het BK jeugd (18 jaar en jonger) heeft plaats op 30-31 juni of 6-7 juli te Surfing Elephant Wenduine.

Voor de (jeugd)wedstrijd geven we de GO of NO GO via de facebook pagina.

Meer info en inschrijven op www.vyf.be/bkkite »

De Quiksilver Longboard Classic presents: The Noseride Edition

De Quiksilver Longboard Classic presents: The Noseride Edition

De Quiksilver Longboard Classic te Twins Club Bredene is de golfsurf voorjaarsklassieker van de Noordzee. Met "The Noseride Edition" wordt dit jaar terug naar de roots gegaan van het longboarden. Laat je leach dus maar thuis en plak alvast de neus van je 9 voet single fin af!

The Quiksilver Longboard Classic gaat "back to the roots" voor de 2016 editie. Op alle longboards - die 9 voet of groter zijn, single fin en geen leach - wordt op 50cm van de neus een ductape lijn gekleefd. Surfers moeten over de lijn stappen om hun ride te laten kwalificeren als nose-ride. Een wedstrijdconcept die veel longboarders zal herkennen van de The Joel Tudor Duct Tape Invitational.

Meedoen? Schrijf dan in via onderstaand formulier! Het €15 euro inschrijvingsgeld is op de dag van de wedstrijd ter plaatse te betalen.

Meer info en inschrijven hier »

Doe mee aan het eerste BK Standup Paddle in de golven!

Doe mee aan het eerste BK Standup Paddle in de golven!

iSUP.be en Twins Club Bredene organiseren het eerste BK Wave SUP! Eens de golven binnen rollen wordt er 24h op voorhand een Go of No Go gegeven op iSUP.be en via de Facebook pagina's van iSUP en de VLaamse Yachting Federatie.

Hou volgende weekends alvast vrij:

 • De voorziene wacht periode is: 05-08 mei
 • Eerste reserve periode is: 14-16 mei
 • Tweede reserve periode is: 21-22 mei

Meer info en inschrijven via iSUP.be »

2016 Bijscholing kitesafe redding bekwaamheidsattest

2016 Bijscholing kitesafe redding bekwaamheidsattest

De VYF & VVW organiseert in samenwerking met IKWV en WOBRA in 2016 terug een bijscholing voor het behalen van het vaar- en reddingbekwaamheidsattest. De clubs kunnen hiervoor hun personeel dat verantwoordelijk is voor de redding en bewaking inschrijven via de kitesafe website. De deelname aan deze bijscholing is gratis.

Nog meedoen, bekijk dan de toelatingsvoorwaarden en de nog beschikbare datum te Surfclub Windekind hier.

 

Ga naar de kitesafe website »

Het BKwave windsurfen gaat op zoek naar golven en wind

Het BKwave windsurfen gaat op zoek naar golven en wind

Het BK wave windsurfen gaat tijdens het voorjaar op zoek naar een lentestorm tijdens één van de 3 weekends in mei. De uitvalsbasis voor de eerste wachtperiode is Twins Bredene. (najaar: Windekind Oostduinkerke - Wissant)

Eerste wachtperiode van het BK Wave Windsurfen 2015: 1 weekend op afroep tijdens de periode 5-8, 14-15 of 21-22 mei te Twins Bredene

Of het het 'Go' of 'No Go' zal worden komend weekend (en de overige 3 weekends) kom je te weten 2 dagen voor het wedstrijdweekend via de VYF facebook pagina & www.stormriders.be

Ga naar de BKwave facebook pagina »

Bronzen medaille voor William De Smet op de Laser Europa Cup Hyères

Bronzen medaille voor William De Smet op de Laser Europa Cup Hyères

Van 9 tot 12 april vond in Hyères de Laser Europa Cup plaats. William De Smet behaalde de bronzen medaille en Maité Carlier werd knap 5de. Hieronder de Belgische resultaten:
Laser standard:

 • William De Smet: 3
 • Bob Verhaagen: 35
 • Joachim D'Hondt: 37
Laser Radial:
 • Maité Carlier: 5
Laser 4.7:
 • Anouk Geurts: 30
 • Simon De Gendt: 37
 • Alex Versluys: 76
 • Arthur Van Damme: 103
 • Gilles Passchyn: 119
 • Calliste Moerman: 157

Klik hier om alle resultaten te bekijken »

Zilver voor Evi Van Acker in Palma

Zilver voor Evi Van Acker in Palma

Met nog 125 dagen te gaan voor de Olympische Spelen in Rio, heeft Evi Van Acker zilver gewonnen op de Eurosaf wedstrijd "trofeo Princesa Sofia" in Palma De Mallorca (Spanje)! De resultaten van het VYF Team:

Laser Radial:

 • Evi Van Acker: 2de
 • Maité Carlier: 26ste
 • Emma Plasschaert neemt wegens ziekte niet deel

Laser Standard:

 • Sam Vandormael: 29ste
 • William De Smet: 38ste

49er:

 • Yannick Lefèbvre en Tom Pelsmaekers: 20ste
 • Levi Slap en Max Slap: 45ste

Andere Belgen die deelnemen: Wannes Van Laer staat 5de in de Laser Standard, Corentin Demanet & Quinten Lauwers staan 30ste in de 470, Morgan Good & Dominique Ampe zijn 21ste in de Nacra 17

Klik hier om alle resultaten te bekijken »

Shielmartin Race 21-22 mei

Shielmartin Race 21-22 mei

The Exclusive Shielmartin Race for CR Yachts
Breskens - Zeebrugge - Breskens
Zaterdag 21 & zondag 22 mei 2016
RBSC, WV Breskens & VYF
Shielmartin Sailing Team

~~~~~~~~~~~~~~~~

Beste Zeilcollega's

Begin maart ll. ontvingen jullie een schrijven en vroegen we om een ‘Save the Date' voor deelname aan een unieke zeilrace.
Zoals toen geschreven lichten we in detail de sluier op van dit exclusief gebeuren.

 

■ Programma zaterdag 21 mei 2016

1ste Race: Breskens - Zeebrugge
• Registratie in clubhuis WV Breskens tussen 12u00 & 14u00
• Vertrek + 15u00
• Aankomst Zeebrugge vanaf + 17u30

 

Festiviteiten te Zeebrugge + 17u45
• Verbroedering zeilers & fundingpartners
• Verwelkomingsdrink van het Shielmartin Sailing Team
• Toespraak door Dhr. Landuyt - Burgemeester van Brugge
• Gastronomisch Walking Diner (€ 25,00 per persoon)
• Aankondiging winnaars van dag 1 - 1ste - 2de & 3de plaats
• Uitreiking v/d prijzen: - Trofee van de race (1ste dag)
- Beker en tinnen schalen van de Stad Brugge

 

■ Programma zondag 22 mei 2016

2de Race: Zeebrugge - Breskens
• Registratie in het clubhuis van RBSC en voorbereiding 
• Startschot door Dhr. Tommelein, Staatssecretaris van de Noordzee
• Aankomst te Breskens verwacht vanaf + 15u30
• Verwelkomingsdrink van het Shielmartin Sailing Team 
• Uitreiking v/d prijzen: - Trofee van de race (2de dag) + 16u30
- Shielmartin Trofee! "Bronzen kunstwerk"

 

■ Inschrijving

• Slechts € 60,00 voor de tweedaagse race!
• Stort gewoon dit bedrag op nr. BE88 7340 4193 6341 van Shielmartin/L. De Vetter met vermelding van uw naam en emailadres.
• Na ontvangst sturen we u alle documenten door voor uw deelname

 

■ Belangrijk!

• Uw deelname is zeer waardevol voor de mensen die dit uniek zeiljacht "Shielmartin" gebouwd hebben.
• Voorzie bij uw bemanning 2 jeugdige zeilers (14j......), ter bevordering van de zeilsport bij de jeugd.

 

Met sportieve groeten,

Jean Vanhoebost
Voorzitter Exclusive Shielmartin Race

EUROSAF Palma 2016

EUROSAF Palma 2016

Volgende week maandag 28 maart start te Palma (Mallorca, Spanje) de Eurosaf wedstrijd "47e Trofeo S.A.R. Princesa Sofia". Zaterdag 2 april wordt de medalrace gevaren. De wedstrijd is te volgen via een android en ios app


Volgende VYF alteten komen in actie:

Laser radial:
 • Evi Van Acker
 • Emma Plasschaert
 • Maité Carlier
Laser Standard:
 • Sam Vandormael
 • William De Smet
49er:
 • Yannick Lefebvre + Tom Pelsmaekers
 • Levi Slap + Max Slap

Klik hier voor de resultaten »

Ik G-zeil en Ik G-surf

Ik G-zeil en Ik G-surf

Na een succesvol G-sportjaar in 2015, worden er in 2016 opnieuw heel wat IkG-zeil/IkG-surfsessies georganiseerd. G-zeilen en G-surfen zit in de lift!

Omdat sporten voor iedereen is, heeft de Vyf sinds vorig jaar de handen in elkaar geslaan samen met haar clubs, Recreas, Sailability Vlaanderen, Parantee, de provincies en Vlaanderen, om zodoende het G-zeilen en G-surfen dichter bij G-sporters te brengen.

Ook dit jaar worden tal van sessies georganiseerd over heel Vlaanderen; van Limburg (OSM Schulensmeer), Antwerpen (Portaventura Mol, uitvalsbasis van Sailability Vlaanderen, RYCB), Vlaams-Brabant (WskluM Vilvoorde), Oost-Vlaanderen (RBSC Heusden, NWV Berlare, WS Deinze, WS Lochristi, SNWV te Sint-Niklaas, tot West-Vlaanderen (BZYC Brugge, Lakeside Paradise, Anemos Heist, KYCN).

Tegen 2017 zal het G-zeilen en G-surfen toch in heel wat clubs ingebed zijn.

Omdat sporten voor iedereen is!

 

Voor meer info en om in te schrijven, klik hier »

Partnership iCoats - VYF

Partnership iCoats - VYF

I-Coats N.V., Innovative Coating Solutions, gevestigd in Berchem, is verheugd zich te hebben verbonden aan het VYF via Publiciteitssponsoring.
Als leverancier van High Performance Coatings voor touwen en netten gemaakt van High Performance vezels is dit een perfecte match naar de eindgebruikers. Een sportief zeilteam met leading ladies, Evi Van Acker, Emma Plaschaert en Maïté Carlier geven perfect weer hoe zij gekend zijn in de markt: "Kwaliteit gekoppeld aan eenvoudig en consequent hard werken brengen mooie resultaten". Via de touwen ons ter beschikking gesteld door Gottifredi Maffioli kunnen de dames genieten van de wereldtop in Yachting Ropes.
We kijken uit naar een succesvolle samenwerking.

Klik hier om naar de website van iCoats te gaan »

Safe the date: The Exclusive Shielmartin Race for CR Yachts

Safe the date: The Exclusive Shielmartin Race for CR Yachts
Breskens - Zeebrugge - Breskens
Zaterdag 21 & zondag 22 mei 2016
RBSC, WV Breskens & VYF
Shielmartin Sailing Team
~~~~~~~~~~~~~~~~
Het Shielmartin Sailing Team organiseert op Zaterdag 21 & Zondag 22 mei 2016
The Exclusive Fundraising Sailing Race - Breskens - Zeebrugge - Breskens
ter ondersteuning van het Gents opleidingscentrum Goca (Opleidingscentrum voor semi-industriële ambachten). Dit bewonderenswaardig centrum leidt jaarlijks meer dan 100 mensen op en begeleidt deze naar de re-integratie in de maatschappij en het werkveld.

Een uiterst gedreven team van mensen, geleid door Lucien De Vetter als bezieler van het Shielmartin project, samen met Frans Maas, gerenommeerd scheepsbouw architect, heeft deze Goca mensen, én de nodige middelen - én kracht gegeven om van de oude Shielmartin een prachtig en fonkelnieuw gerestaureerd zeilschip te maken.

Het resultaat mag gezien worden, en terecht kunnen alle mensen die hieraan gewerkt hebben fier zijn op het bereikte resultaat. Het is om dit noeste werk te eren, dat we de Shielmartin Race voor de eerste maal in het leven roepen. Het is echter tevens onze ambitie om dit jaarlijks te herhalen en zodoende hier een fijne en niet te missen klassieker van te maken.

We willen van deze zeilrace een gezellig en sportief evenement maken met familie, jeugd, vriendschap en maatschappelijk engagement als de sleutelwoorden.

Uw deelname aan de wedstrijd, geleid door Dhr. Frans Maas & Dhr. Marc Seynaeve zal ons toelaten om verder te blijven ijveren om extra werkmiddelen voor Goca te verzamelen.

Bij voorbaat dank ik u namens het voltallige Shielmartin Sailing Team voor jullie enthousiaste belangstelling en participatie aan deze eerste editie van "The Exclusive Shielmartin Race"
→ Details volgen!


Met sportieve groeten,

Jean Vanhoebost
Voorzitter Exclusive Shielmartin Race

Alle 2016 surfwedstrijden in de VYF surfkalender!

Alle 2016 surfwedstrijden in de VYF surfkalender!

In de VYF surfkalender kan je alle BK's en een selectie van belangrijke nationale wedstrijden vinden. Eveneens is er voor elk evenement een koppeling met de resultaten voorzien.Klik een dag aan in het maandoverzicht om het aanbod of de resultaten van de wedstrijden te bekijken.

Op zoek naar alle wedstrijden of resultaten in een bepaalde discipline of klasse? klik op 'toon lijst' en klik bij 'kies klasse 2016' de gewenste klasse of/en discipline aan.

Ga naar de surfkalender 2016 »

Kies zelf je watersportdag in mei

Kies zelf je watersportdag in mei

Vorig jaar was de watersportdag zo plezant dat hij twee dagen duurde. In 2016 deint het watersportfeest nog veel verder uit. Tijdens de hele maand mei laten de watersportclubs je kennismaken met een waaier aan waterpret. Meer dan 100 Vlaamse clubs bieden op meer dan 60 watervlakken initiaties aan in een tiental sporten, gratis of aan een spotprijs.

Wil je op jouw watersportdag wakeboarden onder een stralende zon of net zeilen bij een stevige bries. Vroeger had je daarvoor een portie geluk nodig, nu enkel een weerbericht en wat planning. Ook keuzestress is verleden tijd, je proeft pakweg elk weekend van een andere watersport. De maand mei leent zich perfect voor een lenteduik, de watertemperatuur stijgt en de zon warmt je op. De watersportclubs gooien dan graag hun deuren open, zo kan je nog een zomer lang van je nieuwe passie genieten.

Check vanaf 1 april het volledige aanbod op www.watersportdag.be en kies zelf waar en wanneer je welke watersport zal ontdekken!

Meer watersportdag informatie op de facebook pagina »

Surfers strijden tegen tsunami van plastic met Eneco Clean Beach Cup 7: Belgisch luik van 21ste wereldwijde strandschoonmaak

Surfers strijden tegen tsunami van plastic met Eneco Clean Beach Cup 7: Belgisch luik van 21ste wereldwijde strandschoonmaak

Als we het roer niet omgooien, zou er tegen 2050 meer plastic dan vis in de zee zwemmen. Het strand stelt het al niet veel beter, in elke kilogram Belgisch zand vind je tot 150 stukjes plastic. Plastic blijft er voor altijd, het verbrokkelt tot minuscule deeltjes die via zeezout, garnalen of mosselen weer op ons bord belanden...

Surfers zien hun speeltuin in een stort veranderen en pleiten voor ingrijpende maatregelen met de zevende editie van de Eneco Clean Beach Cup op de eerste zondag van de lente. Zo nemen 18 Belgische surfclubs deel aan de strandopruimactie die Surfrider Foundation Europe voor de 21ste keer wereldwijd organiseert. Stad aan Zee Oostende besteedt dit jaar extra aandacht aan de staat van haar strand en is het middelpunt van waar Studio Brussel live uitzendt.

Meer info en deelnemen via Enecocleanbeachcup.be »

Vrijere wetgeving brandingsporten voorgesteld op de Belgian boat show

Vrijere wetgeving brandingsporten voorgesteld op de Belgian boat show

Op de Belgian Boat Show in Gent heeft staatssecretaris voor Noordzee Bart Tommelein het nieuw wettelijk kader voor de brandingsporten voorgesteld. De 7-beaufort-regel wordt geschrapt, de verplichte uitrusting van de sporters wordt afhankelijk van de afstand van de kust, en er kunnen insteekzones voor jetski's komen. ‘Vrijheid én veiligheid staan centraal' aldus Bart Tommelein.

De huidige wetgeving rond de brandingsporten - reeds enkele decennia oud - zorgt voor heel wat onduidelijkheid omdat de wet niet is aangepast aan nieuwe sporten zoals stand-up paddling (SUP). Ook de reglementering rond de uitrusting is niet aangepast aan de 21ste eeuw. Maar het is vooral de 7-beaufort-regel die al lang een doorn in het oog is van geoefende watersporters.

Lees verder in de VYF nieuwsbrief »

Nieuwe Watersportkampenbrochure

Nieuwe Watersportkampenbrochure

Op zoek naar een zeil-, surf-, standup-paddel of kitesurf kamp? De brochure watersportkampen zal je zeker enkele stappen verder brengen in je zoektocht naar je perfect watersportkamp in één van de VYF of VVW clubs.

De nieuwe versie is nu beschikbaar. VYF en VVW zorgt voor de verspreiding in Vlaanderen. Indien je graag 1 of enkele exemplaren ontvangt, stuur dan een mailtje naar an@vyf.be

Bekijk de brochure online »

AMB Nautical insurance vervangt GJW Insurance België

AMB Nautical insurance vervangt GJW Insurance België

Deze naamsverandering wil ons dichter bij de klant brengen. "De situatie in de snel veranderende watersportwereld, opgeteld bij de nieuwe richtlijnen  die voor verzekering gelden zijn niet de enige redenen waarom mijn kantoor een transformatie ondegaat." Legt Anne-Marie Bouweraerts uit. "De nieuwe formule zal toelaten dat ik dichter bij de klanten kan opereren en een veel snellere adequatere service kan verlenen. Vandaar dat ook het kantoor verhuist naar de Oude Leeuwen Rui in Antwerpen, vlak bij de hippe jachthaven Antwerpen Willemdok."

Deze nieuwe formule stelt de klant nog meer centraal. Hiermee wordt AMB Nautical Insurance een van de bakens die watersport voor iedereen plezierig zal houden. 

Wenst u het volledig persbericht te lezen, klik dan op volgende link: AMB Nautical insurance vervangt GJW Insurance België 

Klik hier om naar de website te gaan van AMB Nautical Insurance »

Bijscholing Vlaamse Yachting Federatie in samenwerking met Energy Lab

Bijscholing Vlaamse Yachting Federatie in samenwerking met Energy Lab
Op zaterdag 12 maart organiseert VYF samen met Energy Lab een bijscholing voor de trainers en coaches van de teams en van de clubs aangesloten bij VYF.

Tijdens deze bijscholing wordt er aan de hand van een theoretische sessie getoond hoe een jaarplanning met bijhorende doelstellingen en trainingsprogramma worden opgemaakt. Daarna wordt er via een praktijksessie in het labo van Energy Lab uiteengezet hoe een topzeiler uit het Olympic Team getest wordt.

Inschrijven kan tot en met 7 maart 2016. Gelieve uw aanwezigheid snel te bevestigen, daar de plaatsen beperkt zijn.

Klik hier voor meer infromatie en om u in te schrijven »

Handleidingen en brevetten scholingsjaar 2016

Handleidingen en brevetten scholingsjaar 2016

Het scholingsseizoen 2016 zit in volle voorbereiding. 
De handleidingen en brevetten zijn daarbij de aangewezen didactische hulpmiddelen. 
Om een voldoende voorraad in stock te nemen voor 2016 hadden we al graag een zicht op uw bestellingen voor het volgende werkingsjaar.
We hebben het de voorbije tien jaar democratisch willen houden en dat is nog steeds zo.
Toch zijn we verplicht om de prijzen aan te passen, dit in overleg met partner VVW Recrea vzw.
Weet dat eventueel gegenereerde opbrengsten volledig terugkeren terug naar ondersteuning van de sport in de opleidingsclubs.

Voor een brevet zal nu 1.5€/stuk betalen en voor de handleidingen 3€/stuk.

 

Bekijk alle handleidingen en brevetten in de VYF SHOP »

Bezoek de Rio2016 website

Bezoek de Rio2016 website

Op de Rio2016 website is een leuke introductie te vinden over de Olympische zeildiscipline! Nog geen zeilkennis, dan is dit je eerste kennismaking omet Olympisch Zeilen

Ga naar de Rio2016 website »